Vandaag willen we door middel van deze blog wat meer duidelijkheid geven over verschillende vaktermen die we gebruiken bij DWCprint. In de drukkerswereld komt er altijd  wel een term of twee naar voren uit het jargon die voor ons duidelijk zijn, maar zijn ze dat eigenlijk wel? Waarschijnlijk, want wat is nu eigenlijk de afloop en wat zijn snijtekens?

Wat wordt er bedoeld met snijtekens

De snijtekens vormen geen groot mysterie. Wanneer je visitekaartjes laat snijden, of een maatje groter bij de flyers, dan staan er altijd zwarte streepjes in de hoeken. Deze zwarte streepjes die buiten het beeldformaat van je design worden gedrukt, dienen puur als houvast voor degene die de afwerking van je product verfijnt. Snijtekens zijn dus een hulpmiddel om een document zo strak mogelijk te snijden. De streepjes worden samen met je design gedrukt en zijn dus weer even wat anders dan de afloop.

Wat betekent de afloop

Heel simpel gezegd is de afloop een extra randje aan je ontwerp wat er voor zorgt dat er bij het snijden nooit een wit randje achter blijft. Een veiligheidsrandje dus, wat er wordt afgesneden om het formaat helemaal precies te matchen bij het doel. Bij het maken van een flyer, heb je rekening te houden met bepaalde afmetingen. Zouden we exact deze maten aanleveren, dan mag er geen halve millimeter verloren gaan, of je krijgt een wit randje rondom je drukwerk..

Dat is dan ook de reden dat DWCprint vraagt om bij ieder design een stukje meer te maken. Dat stukje is exact 3 mm aan alle kanten en noemen we de afloop. De 3 mm aan de linker- en aan de rechterkant, maakt het gehele document alweer 6 mm breder, dat gebeurt ook in de lengte. Houdt hier dus rekening mee wanneer je een design aanlevert.

Opmaak van de afloop

De opmaak aanleveren van de afloop is eigenlijk heel gemakkelijk. Wanneer je een bestand elektronisch aanmaakt voor een flyer, visitekaartje of folder, vraagt het programma bij een nieuw document automatisch naar het ingeven van het formaat. Daar geef je het gewenste eindformaat aan, zonder afloop. Bij het vakje afloop geef je aan dat het om 3 mm gaat en klaar ben je.

Heb je nog vragen over dit blog over snijtekens of de afloop, neem dan gerust vrijblijvend contact op met de professionals van DWCprint. Wij staan je graag te woord en zijn tijdens kantoortijden direct bereikbaar.

Hieronder een korte Video Tutorial hoe je afloop kan creëren in Adobe Illustrator CC.

Pin It on Pinterest

Share This