Digitaal drukken met witte inkt is ontzettend gaaf. Witte inkt op kraftpapier, zwart papier of op één van onze nieuwste Tintoretto kleuren; een bedrukking met wit maakt jouw drukwerk speciaal. Alles over een bedrukking met witte inkt en de mogelijkheden die je hiermee hebt lees je in deze blog.

Drukken met witte inkt, hoe zit dat?

Full colour drukwerk wordt opgebouwd uit de vier drukkleuren, de zogenoemde CMYK-kleuren (c=cyaan, m=magenta, y=yellow en k=black). Naast deze vier kleuren laat onze pers het toe (Kodak Nexpress) een extra kleur hier aan toe te voegen. Dit kan naast wit ook goud of clear-ink (transparant) zijn. De vijfde kleur, in dit geval wit, wordt altijd als laatste gedrukt. We krijgen regelmatig de vraag of wit gebruikt kan worden als dekwit. Dit kan dus niet. Je zou dan moeten werken met verschillende drukgangen, maar door de rek en krimp van het papier zorgt dit ervoor dat er een afwijking kan ontstaan van enkele millimeters tussen beide drukgangen. 

Mogelijkheden 

Drukken met witte inkt

Met toepassing van witte inkt creëer je een bijzonder contrast. Je kunt de inkt natuurlijk enkel toepassen op gekleurd papier, anders zal dit niet zichtbaar zijn. Als je hetgeen wat je wit wilt laten drukken niet in een steunkleur opmaakt, dan zal hetgeen wat ‘wit’ is in jouw bestand (ofwel waar geen kleur is toegepast) de kleur van het papier krijgen. De papiersoorten waarop je witte inkt zou kunnen toepassen hebben we hieronder even op een rijtje gezet:

  • Kraftpapier bruin
  • Kraftpapier grijs
  • Goud
  • Platinum
  • Zwart
  • Tintoretto Paprika (rood)
  • Tintoretto Curry (okergeel)
  • Tintoretto Cubeba (roze)
  • Tintoretto Ginepro (blauw) 
  • Kalkpapier 

witte inkt drukken

Hoe gebruik je witte inkt in jouw ontwerp? 

Natuurlijk hoef je niet jouw hele ontwerp op te maken in wit wanneer je kiest voor drukken met witte inkt. Je kunt dit gerust combineren met full colour kleuren. Jouw voorkeur voor een bedrukking met witte inkt geef je tijdens het bestelproces aan bij ‘bedrukking > 5/0 enkelzijdig full colour + wit of 5/5 dubbelzijdig full colour + wit. Wil je puur en alleen een bedrukking met witte inkt? Dan kies je voor 1/0 enkelzijdig wit of 1/1 dubbelzijdig wit.

Tip: Wil je een beter beeld hebben van de mogelijkheden die je hebt voor een bedrukking met wit? Vraag onze samples aan en bewonder het met eigen ogen!

Aanleveren drukwerk met witte inkt

Het drukklaar maken van een bestand met witte inkt is voor de een misschien iets makkelijk dan voor de ander, maar het is zeker niet ingewikkeld. Het aanleveren van drukwerk met witte inkt vereist alleen enige kennis van Illustrator en InDesign. Het wit dient opgemaakt te worden in een specifieke steunkleur, zodat onze drukpers deze kleur herkent. De volledige aanleverspecificaties voor drukken met wit vind je hier.

Drukwerk met witte inkt bestellen

Bij DWCPRINT weet je zeker dat je topkwaliteit drukwerk krijgt voor een scherpe prijs. DWCPRINT werkt alleen met de beste materialen en machines waardoor deze kwaliteit gewaarborgd kan worden. Heb je een specifieke vraag over drukken met witte inkt en is deze nog niet beantwoord hierboven? Neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken via de handige chatfunctie, telefoon, mail en Whatsapp!

Jouw drukwerk met witte inkt bestel je natuurlijk bij DWCPRINT; dé drukker die alles kan!

Pin It on Pinterest

Share This