Zwartwaardes zijn vaak een discussiepunt bij het ontwerpen van drukwerk. Zo wordt ons vaak gevraagd waarom zwarte tekst soms ook de kleurwaarde van de foto eronder krijgt. Daardoor lijkt het alsof de tekst niet zwart is, maar een vreemde mix van zwart + de foto. Dit komt door één instelling in InDesign, die ervoor zorgt dat zwart overdrukt op de foto.

Kleuropbouw

Welke opbouw moet zwarte tekst hebben? En wat gebruik je voor een volvlak? Over het algemeen wordt er gedrukt in fullcolour. Alle kleuren worden opgebouwd uit de vier drukkleuren: cyaan (C), magenta (M), geel (Y) en zwart (K). Door te spelen met de inktdekking van deze kleuren ‘meng’ je dus eigenlijk de gewenste kleur.

Zwartwaardes

Voor kleine teksten kun je het beste C:0%, M:0%, Y:0%, K:100% gebruiken. Doordat alleen de zwarte drukplaat gebruikt wordt zijn je teksten altijd haarscherp. Doe je dit niet, en gebruik je een opgebouwde kleur dan kan het wazig lijken terwijl het toch scherp gedrukt is. Voor volvlakken heeft iedereen zijn of haar eigen voorkeur, wij gebruiken altijd C:30%, M:20%, Y:20%, K:100%. Als je de instelling voor tekst zou gebruiken dan krijg je een iets minder diepe kleur zwart.

Overdrukken van zwart in InDesign

Veel mensen weten niet dat InDesign standaard is ingesteld om alles wat 100% zwart is op overdrukken te zetten. Daardoor krijg je soms ongewenste resultaten. Wil je dit uitzetten? Volg dan de volgende instructies:

Voor Windows: Ga naar Bewerken > Voorkeuren > Vormgeving van zwart en deselecteer het vakje dat voor Staal overdrukken (zwart) bij 100%.

Voor Mac: InDesign > Voorkeuren> Vormgeving van zwart en deselecteer het vakje dat voor Staal overdrukken (zwart) bij 100%.

Heb je een Engelse versie van InDesign?

Voor Windows: Ga naar Edit > Preferences >Appearance Of Black en deselecteer het vakje dat voor Overprint [Black] Swatch at 100% staat.

Voor Mac: Ga naar InDesign > Preferences >Appearance Of Black en deselecteer het vakje dat voor Overprint [Black] Swatch at 100% staat.

Heb je nog vragen? Bel ons even! Al onze orderbegeleiders kennen InDesign op hun duimpje.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This