Alles over de looprichting van papier

Alles over de looprichting van papier
Geplaatst in: Papier

Zegt het begrip 'looprichting' jou iets? Looprichting en papier zijn onlosmakelijk verbonden. Elk papiertje heeft namelijk een looprichting. Wat looprichting is en wat de invloed van looprichting is op jouw drukwerk? Wij vertellen het je allemaal in deze blog. Lees snel verder!

Wat is looprichting?

De looprichting is de richting waarin alle vezels van het papier staan voor productie. Dit kan in de lengte zijn of in de breedte. Je hebt twee verschillende looprichtingen van papier, namelijk: langlopend en breedlopend. Een langlopende looprichting betekent dat alle vezels in de lengte van vel lopen (verticaal) en breedlopend betekent dat de vezels in de breedte van het vel lopen (horizontaal). De looprichting staat gelijk aan de lange kant van het vel, omdat de vezels bij de productie op rol voornamelijk evenwijdig aan de lange kant lopen.

looprichting papier

Papier wordt gemaakt van pulp. Pulp is een verzameling van allerlei kleine, korte vezels die uit hout en/of andere materialen afkomstig zijn. De vezels worden vervolgens gezeefd en samengeperst om hier vervolgens papier van te maken. Papier wordt geproduceerd op grote rollen. Van deze rollen worden vervolgens onze drukvellen gesneden. Afhankelijk van hoe dit van de rollen wordt gesneden is dit breedlopend of langlopend. 

Wanneer is de looprichting van papier belangrijk? 

De looprichting van papier wordt belangrijk zodra jouw drukwerk gevouwen wordt (folders, kaarten, maar ook omslagen voor magazines etc.). Bij het vouwen van papier zorg je voor een breuk van de papiervezels. De mate waarin de breuk impact heeft is afhankelijk van vouwen langs de looprichting of niet. Papier vouwt namelijk het beste langs de looprichting. Dit betekent dat de vouw in de zelfde richting loopt als de looprichting van het papier. Op deze manier krijg je het meest strakke resultaat. 

Papierbreuk voorkomen

Wanneer papier wordt gevouwen ontstaat er dus altijd een breuk. Om impact van de breuk te beperken, plaatsen we vaak een ril in jouw drukwerk. Deze vermindert de breuk, maar voorkomt het nooit helemaal. Daarnaast speelt ook het wel of niet toepassen van een bedrukking op de vouw een belangrijke rol in hoeverre de breuk zichtbaar is. Een bedrukking op de breuk zorgt ervoor dat de inkt lichtelijk los kan gaan laten, waardoor de bedrukking niet meer volledig dekkend is. De kleur van het papier zal zichtbaar gaan worden op de vouw. Wil je dit voorkomen? Kies dan altijd voor een (dubbelzijdig) laminaat. Dit houdt de papiervezels mooi bij elkaar, waardoor ook de inkt perfect blijft zitten. 

Hoe kun je de looprichting van papier checken?

Wil je weten wat de looprichting is van papier? Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt checken. We vertelden eerder al dat papier zich het beste laat vouwen langs de looprichting. Probeer jouw papier maar eens in de breedte te vouwen en in de lengte. Het zal snel duidelijk worden welke zijde het beste vouwt. Je kunt het papier ook scheuren, zowel in de lengte als in de breedte. De zijde waarbij de scheur het meest recht loopt is de looprichting van papier. 

Vragen of specifieke wensen?

Heb je vragen over het bovenstaande of specifieke wensen met betrekking tot de looprichting van papier voor de productie van jouw drukwerk? Neem dan gerust contact met ons op. Onze drukwerkspecialisten zitten op werkdagen tijdens kantooruren klaar om jou verder te helpen. Je kunt ze bereiken door te bellen, mailen, te Whatsappen of door een chatgesprek te starten. Ook wanneer je behoefte hebt aan gratis en vrijblijvend advies kun je hier terecht. 

24 mei 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...