Checklist voor het aanleveren van een drukklaar bestand

Bezig met laden...
Checklist voor het aanleveren van een drukklaar bestand
Geplaatst in: Opmaaktips, Algemeen
Door Marketing
Meer van deze auteur

Het aanleveren van drukbestanden. Voor de één kinderspel, voor de ander kost het allemaal net even wat meer moeite. Drukwerk pro of niet: niets is vervelender dan er tijdens het aanleveren van jouw drukbestand achter te komen dat je drukbestand nog niet geschikt is voor drukken, zeker wanneer je te kampen hebt met een strakke deadline. Wil je dit voorkomen? Kortom, wil je drukwerk in één keer vlekkeloos aan kunnen leveren? Lees dan deze blog. Hierin presenteren we je namelijk een handige checklist voor het aanleveren van perfecte drukbestanden voor standaard digitaal drukwerk. Wel zo gemakkelijk!

Perfecte drukbestanden aanleveren

Voor het aanleveren van drukbestanden raden we je altijd aan de aanleverspecificaties van het product wat je wilt gaan bestellen goed door te lezen, ook omdat deze per product kunnen verschillen. In de aanleverspecificaties staat exact beschreven hoe een bestand aangeleverd dient te worden om deze goed te kunnen drukken.

✓ Bestandstype

Drukwerk dient altijd aangeleverd te worden in PDF. Een PDF (Portable Document Format) is een gesloten bestand. Dit is een vereiste, omdat er op deze manier nooit iets ongewenst in de indeling verandert. Ook niet wanneer je deze opent in een andere software, hardware of met een ander besturingssysteem. Zo weet je altijd zeker dat het bestand er op ieder scherm hetzelfde uitziet. Wil je weten hoe je een PDF maakt? Op onze kennisbank hebben we allerlei artikelen staan die je dit stap voor stap uitleggen.

✓ Kleuropbouw

Wanneer je digitaal drukwerk bestelt, dien je dit aan te leveren in CMYK. Met CMYK kleuren creëer je een full colour bedrukking. Het is van groot belang dat jouw drukwerk aangeleverd wordt met de juiste kleuropbouw. Wanneer je dit niet doet, kan er (ongewenst) kleurverschil optreden. We zien dit het vaakst gebeuren bij foto's. Foto's zijn namelijk vaak opgebouwd in RGB kleuren. Deze kleuren zijn geschikt voor het vertonen op een beeldscherm, maar niet voor drukwerk. Tot slot lichten we ook graag nog even de PMS kleuren uit. PMS staat voor Pantone Matching System. Dit is een eigen kleurruimte in de grafische industrie. De reden waarom PMS kleuren worden gebruikt is het feit dat je meer kleurzekerheid hebt. Met onze digitale drukpers kunnen we geen PMS kleur drukken, maar we kunnen ze wel heel goed benaderen. Je kunt drukwerk aanleveren in PMS. Wij zetten deze dan voor je om naar de CMYK waardes die het meest in de buurt komen. Wil je weten hoe jouw PMS kleuren er in CMYK uit komen te zien? We hebben speciaal hiervoor kleurenwaaiers ontwikkeld. 

kleurenwaaier

Belangrijk: welke kleuropbouw je ook kiest, kleuren op een beeldscherm zien er altijd anders uit dan wanneer ze gedrukt zijn op papier.

✓ Inktdekking

De maximale inktdekking voor digitaal drukwerk is 400%. De optelsom van de inktdekking is de waardes van de vier afzonderlijke drukkleuren bij elkaar opgeteld. Voor full colour drukwerk is 400% de hoogst haalbare inktdekking. Afhankelijk van het papiersoort wat je kiest (met name de ongestreken soorten en MC mat) kan het een klein beetje gaan smetten. Om dit te voorkomen raden we je aan drukwerk te lamineren.

inktdekking

Tip: als je cyaan, magenta, geel en zwart (CMYK) met elkaar mengt, creëer je zwart. Voor de meest diepe kleur zwart raden we je daarom aan niet alleen 'K'/zwart op 100% te zetten, maar door alle CMYK waardes op 100% te zetten. Zeker wanneer je een papiersoort met structuur met zwart wilt laten bedrukken, is 400% zwart aan te raden.

✓ Afloop

Om drukwerk netjes te kunnen afwerken hebben we afloop nodig. Afloop is een stukje extra ruimte rondom het eindformaat die nodig is om het drukwerk netjes te kunnen snijden. Omdat je het beeld in de afloop door laat lopen, voorkom je lelijke witte randjes. Het is namelijk heel lastig precies op de snijlijn te snijden. Hier kan altijd een kleine afwijking optreden. De afloop zorgt ervoor dat deze afwijking niet zichtbaar is. Voor standaard digitaal drukwerk hanteren we 3mm afloop. Afloop voeg je aan alle zijden van het drukwerk toe. Voor een visitekaartje van 85 x 55 mm betekent dit dus dat het formaat inclusief afloop 91 x 61 mm is.

afloop

✓ Veiligheidsmarges

Naast afloop vragen we je ook om een veiligheidsmarge te hanteren. De veiligheidsmarge is de marge die je hebt tot de snijlijnen van een document. Plaats binnen 5 mm afstand tot de snijranden geen belangrijk beeld en/of informatie. We kunnen dan niet garanderen dat er door belangrijke elementen wordt gesneden. Dat we jou adviseren 5 mm van de rand te blijven betekent natuurlijk niet dat we drukwerk met 5 mm afwijking snijden. Zekerheid voor alles!

✓ Fonts

Wanneer je speciale lettertypes gebruikt in je drukwerk is het van belang dat je deze omzet naar lettercontouren. Hiermee voorkom je namelijk eventuele fontproblemen tijdens de productie van jouw drukwerk. Fontproblemen ontstaan bijvoorbeeld door een lettertype die niet wordt herkend. In het ergste geval wordt deze dan automatisch vervangen voor een standaard lettertype. Dit wil je natuurlijk niet, want dit gaat ten koste van je ontwerp. In een artikel op onze kennisbank leggen we je uit hoe je fonts omzet naar contouren.

✓ Export profiel

Zoals eerder genoemd dienen we van je een PDF te ontvangen om drukwerk te kunnen produceren. Echter kun je een PDF maken met verschillende voorinstellingen. We hebben speciaal hiervoor Adobe Joboptions samengesteld. Deze Joboptions kun je heel eenvoudig installeren voor gebruik in Adobe Illustrator en InDesign. Hoe je dat doet? Dit leggen we je hier uit. Hiermee weet je zeker dat het genereren van een PDF altijd volgens de juiste instellingen gebeurd. Handig dus!

Vragen of onduidelijkheden?

Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden na het lezen van bovenstaande? Neem dan gerust contact met ons op. We zitten klaar om je verder te helpen. Je kunt ons op werkdagen tijdens kantooruren bereiken door ons te bellen, met ons te chatten, een whatsapp bericht te sturen of door ons een mailtje te sturen.

26 april 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
0