De diepste kleur zwart drukken doe je zo

Bezig met laden...
De diepste kleur zwart drukken doe je zo
Door Marketing
Meer van deze auteur

Zwart is zwart zou je denken, maar wanneer je kiest voor zwart drukken valt er wel degelijk een onderscheid te maken tussen 'gewoon' zwart en een diepzwarte kleur. In deze blog vertellen we je hoe je de diepste kleur zwart creëert en hoe je drukwerk met een diepzwarte bedrukking kunt bestellen. Lees snel verder! 

Van 100% zwart naar 400% zwart drukken

Als je drukwerk opmaakt in Illustrator of InDesign en je zwart wilt gebruiken in je ontwerp, dan selecteer je normaal gesproken waarschijnlijk de 'black' kleurenstaal die Adobe standaard in de kleurenstalen heeft opgenomen. Deze kleur zwart is opgebouwd uit 100% K (black). Inderdaad een zwarte kleur, maar er is een manier om van deze kleur zwart diepzwart te maken. Dit doe je door niet alleen 'K' op 100% te zetten, maar ook Cyaan, Magenta en Yellow. Alle CMYK kleuren staan dus op 100%. Hiermee creëer je een door en door zwarte kleur. Wanneer je de zwarte kleur aanpast in jouw ontwerp in Illustrator of InDesign, ga je het verschil tussen 100% en 400 zwart waarschijnlijk niet zien, maar zodra je er een PDF van maakt wordt het verschil duidelijk:

100% zwart vs 400% zwart

Preview in Adobe Acrobat: 100% zwart vs. 400% zwart 

Belangrijk: drukken met 400% zwart is alleen mogelijk wanneer je kiest voor digitaal drukken. Wanneer je drukwerk in offset bestelt, is de maximale inktdekking veel lager. Wanneer je in offset een goede, diepe kleur zwart wilt krijgen is het verstandig deze op te delen in Cyaan 30%, Magenta 20%, Yellow 20% en Black 100%. Kies je voor een hogere inktdekking in offset drukwerk? Dan bestaat de mogelijkheid op vlekken.

Een diepzwarte kleur aanmaken in Illustrator of InDesign

Het aanmaken van een diepzwarte kleur doe je heel eenvoudig en snel. Het enige wat je hoeft te doen is het toevoegen van een nieuwe kleurenstaal in InDesign of Illustrator: 

Open Illustrator of InDesign en ga naar 'swatches'.

Klik rechtsboven op 'New (Color) Swatch' en je krijgt een nieuw pop-up venster te zien.

nieuwe staal aanmaken

Hier kun je de juiste kleur samenstellen. Kies, om het in jouw stalencollectie overzichtelijk te houden, bijvoorbeeld voor 'Diepzwart'. Colortype zet je op 'Process'. Vervolgens zet je 'C' op 100%, 'M' op 100%, 'Y' op 100% en 'K' op 100%.

Diepzwarte kleur aanmaken

Klik op 'Ok' en jouw nieuwe kleur zal direct verschijnen tussen jouw stalen, helemaal klaar voor gebruik!

Drukwerk met diepzwart bestellen

Wanneer je normaal gesproken drukwerk bestelt wat enkel zwart bevat, kies je voor een enkelzijdig zwart of dubbelzijdig zwart bedrukking. Omdat 400% zwart naast zwart óók uit full-colour kleuren bestaat, dien je te kiezen voor een bedrukking in kleur. Enkelzijdig kleur wanneer jouw drukwerk aan één zijde bedrukt dient te worden of dubbelzijdig kleur wanneer je jouw drukwerk aan beide zijden wilt laten bedrukken.

Tip: een bedrukking met diepzwart is aan te raden wanneer je kiest voor drukken op een ongestreken papier. Omdat dit papier, in tegenstelling tot gestreken papier, geen coating bevat, voelt dit papier ruwer aan. Dit maakt ongestreken papier heel goed beschrijf- en bestempelbaar. Vanwege de 'open' structuur absorbeert het namelijk een klein beetje inkt. Dit zorgt ervoor dat kleuren iets fletser uit kunnen vallen. 100% zwart oogt dan als snel donkergrijs. 

Een leuk alternatief voor diepzwart drukken

We zetten het niet alleen voor je zwart op wit. We kunnen het ook voor je wit op zwart zetten! In dit geval kies je voor een bedrukking met witte inkt op (diep)zwart Malmero Noir papier. Hiermee creëer je een heel bijzonder contrast. Wil je hier meer over weten? In een ander blogartikel vertellen we je hier alles over. Klik hier

Heb je vragen of zijn er wellicht onduidelijkheden over de diepste kleur zwart drukken na het lezen van bovenstaande? Laat het ons weten, neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

28 december 2021
Vond je dit bericht leuk?
0
0