De psychologische betekenis van vormen

Bezig met laden...
De psychologische betekenis van vormen
Geplaatst in: Algemeen
Door Marketing
Meer van deze auteur

In onze vorige blog hebben we je verteld over de rol en betekenis van kleuren in een ontwerp. Naast kleuren kunnen ook vormen bepaalde associaties oproepen, en dat is precies de reden waarom een blog over de psychologische betekenis van vormen ook niet mag ontbreken. Met psychologische betekenis doelen we op een associatie, betekenis of emotie die je bij het zien van bepaalde vormen krijgt. Over de psychologische betekenis van vormen zijn heel veel verschillende onderzoeken gedaan en boeken geschreven. Er is dus heel veel over te vertellen, maar wij houden het in dit geval bij de basis. Op deze manier kun je dit gemakkelijk en snel zelf in de praktijk brengen.

Vormen en de betekenissen

Er zijn veel varianten van vormen. Deze vormen roepen allemaal weer verschillende gevoelens, associaties en emoties op. Allereerst kan een groot onderscheid gemaakt worden tussen ronde en hoekige vormen. Het verschil tussen van oorsprong ronde vormen en hoekige vormen is het feit dat ronde vormen (vaak onbewust) meer inspelen op onze emotie(s). Ze geven een positief signaal af en zijn ook iets toegankelijker dan rechte vormen. Rechte vormen daartentegen maken een meer strenge, directe, stabielere en zakelijke indruk. Hieronder vertellen we je wat de psychologische betekenissen zijn van vormen:

Cirkel / ovaal

Een cirkel straat kracht uit. Omdat het geen scherpe randen heeft oogt deze vorm beschermend. De cirkel staat ook voor perfectie, gemeenschap, eenheid, oneindigheid en vriendschap. De ovaalvorm straalt iets minder kracht uit dan de cirkel, maar is daardoor wel iets zachter en toegankelijker.

Vierkant

Ook het vierkant is een krachtige, sterke vorm. Deze is solide en oogt heel stabiel. Door de gelijke hoeken straalt de vierkante vorm balans en vertrouwen uit.

Rechthoek / rechthoek

Ook de rechthoek is sterk en solide. De rechthoek maakt een rationele indruk en straalt stabiliteit uit.

Driehoek

Door de scherpe hoeken is ook de driehoek een krachtige vorm. De driehoek zien we vaak terugkomen in wetenschap en religie. De driehoek oogt doelgericht en straalt ook energie uit.

Spiraal

De spiraal staat voor (persoonlijke) groei en creativiteit. Daarnaast staat de spiraal ook voor ontwikkeling.

Rechte lijnen

Een lijnenspel creëert beweging. Lopen de lijnen horizontaal? Dan zorgt dit voor rust, kalmte en gemeenschap. Verticale lijnen zetten aan tot actie en stralen moed en macht uit. Een diagonale lijn oogt dynamisch en zorgt voor snelheid. Een golvende lijn straalt energie uit.

Organische vormen

Organische vormen worden geassocieerd met plezier, interesse, spontaniteit, beweging en creativiteit. Organische vormen zijn vrije vormen met gebogen lijnen. Organische vormen ogen flexibel en geven daardoor een comfortabel gevoel.

Wat doe jij met de psychologische betekenis van vormen?

Door verschillende vormen met elkaar te combineren in je ontwerp kun je een verhaal vertellen, zeker wanneer je hierbij ook nog eens gebruik maakt van kleuren die je vormen versterken. In hoeverre laat jij je keuzes afhangen van de psychologische betekenis van vormen en kleuren? Of kies je kleuren en vormen vooral vanuit esthetisch oogpunt? We hopen je met deze en de voorgaande blog over kleur te hebben geïnspireerd om hier de nodige aandacht aan te besteden en zo je verhaal nog beter te kunnen vertellen aan de buitenwereld. Succes!

8 november 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
0