Kaders in drukwerk, we zien ze regelmatig verschijnen. Een kader kan een ontwerp versterken, maar er zijn ook een aantal risico's verbonden aan het gebruiken van kaders in drukwerk. We vertellen je in deze blog welke dit zijn en hoe je eventueel wel (veilig) gebruik kunt maken van kaders. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Het gebruik van kaders
Grote kaders, kleine kaders, dikke kaders, dunne kaders; we zien ze bijna dagelijks in alle soorten en maten verschijnen. Kaders worden veelal gebruikt om een ontwerp extra kracht bij te zetten. Je dient hiervoor kaders wel op de juiste manier in je ontwerp te verwerken. Doe je dit niet? Dan kan dit leiden tot een ongewenst resultaat.
Waarom het gebruik van kaders in drukwerk risicovol is
Drukwerk met of zonder kader; drukwerk snijden doen we altijd met uiterste precisie. Toch kan het voorkomen dat er een kleine afwijking van een halve tot een hele millimeter optreedt. Bij het gebruik van een kader is de kans groot dat jouw kader door de snijafwijking niet even dik is aan iedere zijde, terwijl dit in jouw ontwerp wel het geval is. Het resultaat is storend, omdat het lijkt alsof het drukwerk niet goed is gesneden. Het kader versterkt in dit geval niet het ontwerp, maar maakt de afwijking(en) in diktes van de zijdes alleen maar duidelijker zichtbaar.
De oorzaak van een ongelijke kaders heeft te maken met de kleine marges in drukken, keren van het vel bij dubbelzijdig drukken, maatvastheid van het papier, precisie van machines en mensen. In al deze factoren kan een tiende millimeter afwijking zitten. Tel een paar van deze afwijkingen bij elkaar op, en je kan en mag een maximale afwijking hebben in alle afwerkingen van – bij elkaar opgeteld – maximaal 1 mm afwijking in het eindproduct. 1 mm marge, betekent in het slechtste geval een verschil van 2 mm in kaderdikte tussen de zijdes.
Veilig werken met kaders in drukwerk
Nu horen we je denken: "Kan ik dan helemaal geen kaders opnemen in mijn ontwerp?". Jazeker wel. Je dient hiervoor alleen wel rekening te houden met een veiligheidsmarge. We raden je aan een veiligheidsmarge van minimaal 5mm aan te houden. De veiligheidsmarge is de afstand van de snijranden tot het kader. Hanteer nooit een kleinere veiligheidsmarge dan 5mm. De kans op teleurstelling is dan namelijk heel groot, zeker wanneer het klein formaat drukwerk betreft zoals bijvoorbeeld visitekaartjes, sluitzegels en hangtags. Hoe meer veiligheidsmarge, des te beter. Wanneer er dan snijverlies optreedt is dit minder storend in het geheel. Toch raden we je aan, wanneer je helemaal zeker wilt zijn van mooi drukwerk, kaders in drukwerk toch echt achterwege te laten.
Vragen of onduidelijkheden?
Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden over het werken met kaders in drukwerk? Neem dan gerust contact op met één van onze drukwerkspecialisten. Twijfel je over de uitvoerbaarheid van jouw ontwerp? Je kunt jouw drukbestand altijd ter controle opsturen voor je de bestelling plaatst. Stuur even een mailtje naar [email protected] en we kijken er graag even voor je naar!