Het FSC keurmerk en waarom dit belangrijk is

Bezig met laden...
Het FSC keurmerk en waarom dit belangrijk is
Geplaatst in: Papier
Door Marketing
Meer van deze auteur

Het FSC keurmerk. Het klinkt je vast wel bekend in de oren, maar weet je ook wat dit keurmerk precies inhoudt? Alle papiersoorten die wij voeren in ons assortiment zijn voorzien van het FSC keurmerk. Dit FSC keurmerk geeft je de garantie dat het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Met het kiezen van een FSC gecertificeerd papier maak je dus een verantwoorde papierkeuze. In deze blog zoeken we de verdieping op. We vertellen je wat het FSC-keurmerk precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is. 

Over het FSC keurmerk

Het FSC-keurmerk, opgericht in 1994, is een keurmerk speciaal voor producten met hout als grondstof. FSC staat voor Forest Stewardship Council. Het FSC keurmerk is een internationaal keurmerk die aanduidt dat het hout afkomstig is uit bossen die op verantwoorde wijze beheerd worden. Voor het beheren van de bossen op een duurzame, sociale manier worden strenge eisen gesteld. Deze regels kennen veel draagvlak en worden dan ook gesteund door bedrijven, overheden en milieuorganisaties.
 
Logo FSC

Wanneer krijgt papier een FSC keurmerk?

Hout afkomstig uit een FSC-gecertificeerd bos is voorzien van het FSC-label. Het FSC-keurmerk wordt alleen toegekend als alle schakels in de handelsketen gecertificeerd zijn. Voor het produceren van papier is het dus van belang dat alle tussenschakels ook voorzien zijn van een FSC-label. Er zijn drie verschillende varianten van het FSC-keurmerk die aan papier toe kunnen worden gekend:
  • 100% FSC - 100% van de vezels is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.

FSC certificaat

  • FSC mix - 70% van de vezels is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.

FSC mix

  • FSC recycled - 100% van de vezels is gerecycled.

FSC recycled

Is een FSC keurmerk verplicht?

Een FSC keurmerk is niet verplicht. Het verplicht stellen van het FSC-keurmerk is volgens de wet niet toegestaan. 

Waarom een FSC keurmerk belangrijk is

Bossen. Ze helpen het klimaat reguleren, zijn luchtzuiverend en hebben tegelijkertijd ook een functie als filter voor het water wat we drinken. Daarnaast zijn bossen ook het leefgebied van wilde dieren en planten. Kortom, we hebben er allemaal belang bij. Aandacht voor de conditie van bossen is dus ontzettend belangrijk. Middels de FSC certificering worden wereldwijd bossen in stand gehouden. Omdat bomen op verantwoorde wijze worden gekapt wordt hiermee ontbossing voorkomen en de biodiversiteit in stand gehouden. Daarnaast is een belangrijke pijler van FSC dat de beheerders van bossen (en de werknemers) een eerlijk loon krijgen en werken in een veilige werkomgeving. Door het aanbieden van een eerlijk loon en een verantwoorde werkomgeving wordt armoede tegengegaan en zo ook illegale houtkap en/of het platbranden van bos voor landbouwgrond. Niet alleen wordt er aandacht besteed aan de omstandigheden van de beheerders en werknemers van bossen, ook de wettelijke en culturele rechten van de gemeenschappen die in en rondom de bossen leven worden gerespecteerd. "Forests for all forever", zo luidt de pakkende en alsomvattende slogan van FSC.

Drukwerk op FSC papier bestellen

Zoals hierboven al eerder verteld zijn alle papiersoorten die wij in ons assortiment voeren gemaakt van houtvezels afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Ben je benieuwd naar de kwaliteit van het papier? Je kunt in onze webshop gratis papierstaaltjes aanvragen. Wil je een overzicht van al onze (FSC) papiersoorten? Vraag dan de DWCPRINT showcase aan. Hierin laten we je ook zien wat onze druk- en afwerkopties zijn. Zo heb je dus een compleet beeld van alle mogelijkheden. Heb je vragen over het bovenstaande? Neem dan gerust contact met ons op. We zitten klaar om je verder te helpen!

Drukwerk op FSC papier? DWCPRINT is jouw drukwerkpartner!

13 december 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
0