Het verschil tussen fonts en lettertypes

Het verschil tussen fonts en lettertypes
Geplaatst in: Opmaaktips

De termen 'fonts' en 'lettertypes' worden vaak door elkaar gebruikt. Alhoewel ze zeker aan elkaar verwant zijn, valt er wel degelijk een scheiding te maken. Een font vertelt namelijk veel meer dan enkel het ontwerp van een letter, ook wel lettertype genoemd. Wil je weten wat precies het verschil tussen fonts en lettertypes is? Lees dan snel verder. We leggen het je hieronder allemaal uit.

Wat is een lettertype?

Een lettertype vertelt over het ontwerp van de letters. Het betreft alleen de vormgeving van een set letters en tekens, aangeduid met een eigen naam. Er zijn ontzettend veel lettertypes die je tegenwoordig kunt gebruiken. Een aantal zijn 'standaard' (denk aan Arial, Helvetica, Times New Roman, enz.) en vind je in vrijwel alle tekst- en opmaakprogramma's terug, maar je kunt tegenwoordig ook een heleboel lettertypes, al dan wel of niet gratis, downloaden van het internet. Het aanbod was nog nooit zo groot.

Lettertype

Overzicht van lettertypes (Illustrator)

Wat is een font?

Een font kan worden omschreven als een combinatie van het lettertype en de manier waarop deze wordt gebruikt. Denk hierbij aan de lettergrootte, stijl spatiëring en kleur (zie afbeelding hieronder). Het vertelt dus iets meer dan enkel het ontwerp van de letters. Om ervoor te zorgen dat letters op consistente wijze worden doorgevoerd in de huisstijl wordt dit ook vaak vastgelegd in een huisstijl handboek. Zo ben je altijd verzekerd van een eenheid in alle uitingen.

fonts

Fontmenu in Illustrator

Fontproblemen voorkomen

Gebruik je een van standaard afwijkend lettertype in jouw ontwerp, bijvoorbeeld een lettertype gedownload van Internet? Wees er dan zeker van dat je het lettertype goed insluit in de PDF die je aanlevert voor druk. Hiermee voorkom je namelijk fontproblemen. Fontproblemen kunnen ontstaan door een lettertype die niet wordt herkent door een software. Gevolgen hiervan kunnen zijn dat deze wordt omgezet naar een ander (standaard) lettertype, met als gevolg dat je ontwerp er heel anders uit komt te zien. Dat wil je natuurlijk niet!

Bij het exporteren van jouw PDF volgens onze standaard (PDF/X-1a), worden jouw fonts automatisch ingesloten. Heb je een PDF met deze exportinstellingen gemaakt? Dan check je vervolgens in Acrobat heel eenvoudig met onze preflight profielen of het lettertype is ingesloten. In een aparte blog over Adobe Preflight profielen vertellen we je hier alles over. 

Fonts omzetten naar lettercontouren

De beste manier om fontproblemen te voorkomen is door tekstdelen in het drukbestand om te zetten naar lettercontouren. Het is ook mogelijk om tijdens het exporteren van de PDF de fonts in te sluiten. Toch bestaat dan alsnog de kans dat het met speciale fonts niet altijd goed gaat. Je kunt enkel tekst in InDesign en Illustrator omzetten naar lettercontouren. Hoe je dat doet is als volgt:

Stap 1: Selecteer je tekstdelen

Stap 2: Maak lettercontouren

Ga naar 'Type' > 'Create outlines'.

Zodra je tekstdelen hebt omgezet naar lettercontouren, kun je de tekst niet meer aanpassen. We raden je daarom aan om altijd twee versies van het drukbestand te maken: eentje met lettercontouren en eentje zonder lettercontouren.

Vragen of onduidelijkheden?

Heb je vragen over het bovenstaande? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We zitten op werkdagen tijdens kantooruren klaar om jou verder te helpen. Je kunt ons mailen, bellen, met ons chatten of whatsappen. We helpen je graag! 

12 april 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...