Het verschil tussen pixels en vectoren

Het verschil tussen pixels en vectoren
Geplaatst in: Opmaaktips

Pixels en vectoren, het zijn beide manieren waarop beeld opgemaakt kan worden. Om te kunnen begrijpen waarom wij altijd verzoeken bestanden op te maken in vector, leggen we in deze blog uit wat het verschil tussen pixels en vectoren is en vertellen we je ook hoe je kunt checken of iets in vector of pixels is opgemaakt. Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Lees dan snel verder! 

Wat zijn pixels?

Pixels kun je zien als kleine vierkantjes in een specifieke kleur. Deze vierkantjes vormen samen een afbeelding. Deze pixels zijn in eerste instantie misschien niet zichtbaar, maar zodra je een afbeelding gaat vergroten zal dit wel het geval zijn. Het geheel wordt blokkerig. Hoe groter je de oorspronkelijke afbeelding maakt, des te zichtbaarder de pixels worden. Een afbeelding van 500 x 500 pixels bestaat uit 250.000 vierkantjes met kleur die samen het beeld vormen. Hoe groter de afbeelding (hoog aantal pixels), des te scherper het beeld is. Het aantal pixels per afbeelding, ook wel resolutie genoemd, wordt aangeduid met de term 'DPI'. Dit staat voor 'Dots per Inch', ofwel: het aantal vierkantjes per inch. Een afbeelding die je maakt met een camera bestaat altijd uit pixels. We raden je aan om daarom altijd een DPI aan te houden van 300. De conclusie is dat je een bestand wat is opgebouwd uit pixels niet oneindig kunt schalen. Er is altijd sprake van kwaliteitsverlies. In hoeverre dit storend is hangt af van de resolutie van de oorspronkelijke afbeelding en de mate waarin je het beeld vergroot. Hieronder een voorbeeld van een logo in pixels:

logo in pixels

pixel detail

Pixelbestandsformaten zijn onder andere: JPG, BMP, PNG, PSD en GIF

Wat zijn vectoren?

Een vector bestaat niet uit blokjes, maar lijnen die met elkaar verbonden zijn en samenkomen tot een vorm. Het wordt daarom ook wel een lijntekening genoemd. De afstand tussen deze lijnen blijft altijd in verhouding, of je deze nu groter of kleiner maakt. De kwaliteit blijft altijd hetzelfde, dus scherp. Met een vector kun je een afbeelding/bestand zo groot maken als je wilt zonder hierbij kwaliteit te verliezen. Voor onder andere logo's is het ontzettend belangrijk dat deze altijd in vector worden opgemaakt. Een logo op een visitekaartje of op een groot spandoek, daar zit namelijk nogal een verschil tussen. Zou je een logo in 200 x 200 pixels op een groot spandoek plaatsen, dan kun je de pixels vanaf een afstand tellen.

logo in vector

Uitvergroting vector

Vectorbestandsformaten zijn onder andere: AI, EPS of PDF 

Een pixel- of vectorbestand herkennen 

Aan het bestandstype kun je vaak al zien of het een pixel- of vectorbestand is. Een andere manier om te kunnen checken wat de kwaliteit is van jouw bestand en/of afbeelding(en) is door hierop flink in te zoomen. Blijft de kwaliteit hetzelfde? Dan heb je te maken met een vectorbestand en/of afbeelding(en). Verandert de kwaliteit wel van jouw bestand en/of afbeelding(en)? Zet dan de weergave op 100%. Zo zie je wat de kwaliteit wordt op het uiteindelijke formaat. Je kunt dan zelf beoordelen of de kwaliteit voor jou voldoende is. Betreft het drukwerk wat op een afstandje wordt bekeken, bijvoorbeeld een spandoek? Dan is een lagere resolutie niet meteen een ramp. Eventuele pixels zijn op een afstand namelijk minder storend. Wij adviseren het volgende:

  • Tot en met A3 formaat: 300 DPI 
  • Vanaf A2 formaat t/m ABRI: 150-200 DPI
  • Borden en doeken (van dichtbij bekeken): 70-100 DPI
  • Borden & doeken (van veraf bekeken): 30-50 DPI

Vragen over het verschil tussen pixels en vectoren?

Heb je vragen over het bovenstaande? Laat het ons weten! Onze drukwerkspecialisten zitten klaar om jou verder te helpen. Ook voor gratis en vrijblijvend advies kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. We helpen je graag.

1 maart 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...