Papiersoorten voor drukwerk. Wanneer kies je wat?

Papiersoorten voor drukwerk. Wanneer kies je wat?
Geplaatst in: Handige tools Papier

We hebben het vaker genoemd, maar drukwerk is zoveel meer dan inkt op papier. De rol die papier speelt in drukwerk wordt nog wel eens onderschat. Het kiezen van de verkeerde papiersoort kan namelijk direct afbreuk doen aan jouw drukwerk. Reden genoeg voor ons om papiersoorten voor drukwerk in een blog uit te weiden. Wat de rol van papier is in drukwerk en hoe je de juiste papiersoort kiest voor jouw drukwerk? We vertellen het je in deze blog.

Wat is de rol van papier in drukwerk?

Papier speelt een ontzettend grote rol in drukwerk. Met papier breng jij je ontwerp tot leven. Je geeft hiermee je ontwerp body. Wat in de praktijk vaak gebeurt is dat er pas over het papiersoort wordt nagedacht wanneer het drukwerk besteld wordt. We kunnen je echter aanraden om al over een papier na te denken wanneer je nog in de ontwerpfase zit. Op deze manier kun je namelijk je ontwerp veel beter laten samensmelten met het papiersoort en kom je tot de meest toffe resultaten.

Wanneer kies je welk papiersoort?

Als we het hebben over papiersoorten voor drukwerk, dan kun je je vast voorstellen dat er heel veel verschillende papiersoorten zijn. Als we ons puur focussen op de uitstraling van papier valt er het volgende onderscheid te maken: papiersoorten met een speciale structuur (Tintoretto Gesso, Texture Vergé, Linnenpersing, Old Mill), papiersoorten met een kleur (Kraftpapier, Tintoretto, BioTop, Sirio Pearl serie) en milieuvriendelijke papiersoorten (Recycled, PaperWise, kraftpapier en BioTop). Het kiezen van een papiersoort uit één van deze drie categorieën wordt veelal gedaan omdat men 'het mooi vindt'. Ook kun je kiezen voor een papiersoort vanuit praktisch oogpunt. Denk hierbij aan een papiersoort die zelfklevend dient te zijn (sticker Gloss, sticker SemiGloss, sticker Ongestreken en sticker Card) of bijvoorbeeld een papiersoort welke watervast dient te zijn (Monotex, Synaps). Wist je dat je bij DWCPRINT keuze hebt uit inmiddels meer dan 20 verschillende papiersoorten?

Tintoretto gesso

Het verschil tussen gestreken en ongestreken papiersoorten

Als we nog even verder inzoomen op het kiezen van een papiersoort uit praktische overwegingen, dan mogen we het onderscheid tussen gestreken en ongestreken papiersoorten niet vergeten. Het komt regelmatig voor dat drukwerk nog beschrijfbaar en/of bestempelbaar moet zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ansichtkaarten en stempelkaarten. Natuurlijk wil je hierbij voorkomen dat de inkt gaat vlekken. Een ongestreken papier heeft een ruwe toplaag, waardoor deze de inkt van pennen en stempels uitstekend wordt geabsorbeerd. Een gestreken papier heeft een gladde toplaag en is een echte aanrader voor een ontwerp met veel foto's/afbeeldingen. De kleuren komen namelijk op een gestreken papiersoort beter tot hun recht.

Papiersoorten voor drukwerk in verschillende diktes

Een te dun papiersoort voor ansichtkaarten, waardoor jouw ansichtkaarten veel kans hebben om te beschadigen tijdens de postverwerking? Of misschien juist een te dik papiersoort voor het binnenwerk van je brochure, waardoor deze niet lekker door te bladeren is? De meeste papiersoorten zijn verkrijgbaar in verschillende grammages. Om het jou iets gemakkelijk te maken hebben we in onze webshop al een voorselectie voor je gemaakt. Niet alleen in papiersoorten die geschikt zijn, maar ook de grammages die geschikt zijn. Dit verschilt namelijk per product. Zo weet je dus altijd zeker dat jouw papier niet te dik of te dun is voor jouw toepassing.

De juiste papiersoorten voor jouw drukwerk kiezen

Een lijst met tal van verschillende papiersoorten is natuurlijk heel tof, maar het maakt het kiezen van de juiste papiersoort niet bepaald gemakkelijker. Om het kiezen van de juiste papiersoort voor jouw drukwerk iets eenvoudiger te maken hebben we een papier keuzehulp ontwikkeld. Dit is een handige tool waarmee je middels filters heel gemakkelijk en snel een (kleinere) selectie van papiersoorten maakt die geschikt zijn voor jouw toepassing. Deze tool filter op de volgende vragen:

  • Welke kleur dient jouw papier te hebben?
  • Welke uitstraling dient jouw papier te hebben?
  • Dient het papier watervast te zijn?
  • Dient het papier ecologisch te zijn?
  • Dient het papier lamineerbaar te zijn?
  • Dient het papier geschikt te zijn voor foliedruk / Spot-UV?
  • Dient het papier een textuur te hebben?
  • Dient het papier zelfklevend te zijn?
  • Dient het papier beschrijfbaar te zijn?
  • Dient het papier een FSC keurmerk te hebben?

Na het gebruiken van de filters kun je aanvullende informatie over de papiersoort vinden en kun je, wanneer je de voor jou geschikte papiersoorten met eigen ogen wilt bewonderen, gratis samples aanvragen. Wil je een compleet overzicht van al onze papiersoorten? Vraag dan onze DWCPRINT showcase aan. De aanschaf is €9,95, maar dit bedrag wordt bij een eerstvolgende bestelling weer in mindering gebracht. Op deze manier is de showcase dus helemaal gratis! Naast al onze papiersoorten in alle beschikbare grammages tref je in onze showcase ook een overzicht aan van al onze druk- en afwerkmogelijkheden.

Vragen of behoefte aan advies over papiersoorten voor drukwerk?

Heb je na het lezen van bovenstaande vragen? Neem dan contact op met één van onze drukwerkspecialisten door een chatgesprek te starten, een mailtje te sturen, te bellen of door een WhatsApp berichtje te sturen. We helpen je graag. Op werkdagen kun je ons bereiken tussen 09:00 en 18:00 uur. Twijfel je over één of meerdere papiersoorten? Je kunt ons uiteraard ook altijd om vrijblijvend advies vragen!

7 juni 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...