Waarom en wanneer je kiest voor drukwerk lamineren

Waarom en wanneer je kiest voor drukwerk lamineren

Gelamineerde folders drukken, kerstkaarten met laminaat of een gelamineerde omslag van een brochure? Het lamineren van drukwerk kent veel voordelen. Welke voordelen drukwerk lamineren allemaal heeft en wanneer drukwerk lamineren aan te raden is vertellen we je allemaal in deze blog.

Wat is lamineren?

Een laminaat is een beschermende folie die op drukwerk aangebracht wordt middels hitte. Het aanbrengen van deze folie noemen we lamineren. Een laminaat is transparant en verkrijgbaar in verschillende uitstralingen. Je kunt een laminaat aan één zijde of aan beide zijden van een vel aan laten brengen. Met een laminaat wordt het papier als het ware afgesloten. Dit zorgt er ook voor dat het drukwerk bestand is tegen water. Lamineren is niet hetzelfde als plastificeren. Wanneer je drukwerk laat plastificeren is de plastic laag die op het drukwerk ligt duidelijk zichtbaar. Wanneer je drukwerk laat lamineren is dit niet het geval. 

Hoe gaat lamineren in zijn werk? 

Het lamineren van drukwerk vindt plaats nadat de vellen zijn gedrukt. In z'n volledigheid worden de vellen, nadat ze zijn voorzien van een bedrukking, door de lamineermachine gehaald. Nadat de vellen van laminaat zijn voorzien worden ze gesneden naar het juiste formaat en eventueel nog verder afgewerkt. 

Wanneer kies je voor drukwerk lamineren?

Drukwerk lamineren is aan te raden wanneer drukwerk intensief gebruikt gaat worden. Een laminaat beschermt het drukwerk tegen vuil, krassen en water. Daarnaast is het lamineren van drukwerk aan te raden wanneer drukwerk hergebruikt gaat worden. Een mooi voorbeeld zijn menukaarten. Bijna alle menukaarten zijn dubbelzijdig gelamineerd of gedrukt op een synthetisch papier, zodat ze na gebruik eenvoudig met een doekje kunnen worden afgenomen en netjes gepresenteerd kunnen worden aan de volgende gasten. 

menukaarten lamineren

Er wordt niet alleen voor een laminaat gekozen vanwege de beschermende kwaliteiten. Met een laminaat geef je drukwerk namelijk ook een hele verzorgde, luxe uitstraling. 

Welke laminaatsoorten zijn er? 

Bij DWCPRINT kun je kiezen uit vier verschillende laminaatsoorten: mat, glans, krasvast en softtouch. Elk laminaatsoort heeft zo z'n eigen charmes. Glanslaminaat is een echte klassieker. Hiermee geef jij jouw drukwerk een verzorgde, sprankelende uitstraling. Een matlaminaat geeft drukwerk een moderne, stoere uitstraling. Krasvast laminaat heeft veel weg van matlaminaat, maar beschermt daarnaast jouw drukwerk optimaal tegen krassen. Softtouch laminaat heeft ook een matte uitstraling, maar hetgeen wat dit laminaat echt uniek maakt is het feit dat dit laminaat nog een extra zintuig prikkelt. Het voelt namelijk superzacht aan! Je kunt het vergelijken met de huid van een perzik. 

Voorbeelden van laminaatsoorten

Ben je benieuwd naar de verschillende laminaatsoorten en zou je ze graag met eigen ogen willen zien en voelen? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om gratis samples aan te vragen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Zou je, naast de laminaatsoorten, ook graag voorbeelden willen zien van alle andere afwerkmogelijkheden en al onze papiersoorten? Bestel dan onze showcase! 

Waar je rekening mee dient te houden bij het lamineren van drukwerk

Je kunt drukwerk zowel enkelzijdig als dubbelzijdig laten lamineren. Echter raden we je altijd aan om drukwerk aan beide zijden (dubbelzijdig) te laten lamineren. Wanneer je kiest voor enkelzijdig lamineren bestaat namelijk de kans dat drukwerk kromtrekt. Dit komt door de toepassing van hitte. Een laminaat wordt middels hitte aangebracht op papier. Omdat papier een organisch materiaal materiaal is, kan dit gaan werken. Ook wanneer het drukwerk 'strak' onze drukkerij verlaat, kan dit door transport (en vocht) alsnog gaan kromtrekken. Kies daarom voor het meest strakke resultaat altijd voor dubbelzijdig lamineren. 

Papiersoorten die geschikt zijn om te lamineren

Het papierassortiment van DWCPRINT bestaat inmiddels uit meer dan 20 verschillende papiersoorten. Niet al deze papiersoorten kunnen gelamineerd worden. Het gaat dan om papiersoorten met een structuur. Omdat het papier door de structuur niet een egaal oppervlak heeft, hecht het laminaat niet goed. Papiersoorten die wij voor je kunnen voorzien van een laminaat zijn:

  • MC glanzend 
  • MC mat
  • HVO offset
  • 1-zijdig en 2-zijdig Sulfaatkarton
  • Recycled 
  • Biotop
  • Monotex

Er kan alleen voor een laminaat worden gekozen bij papier dikker dan 200 grams.

Drukwerk lamineren bij DWCPRINT

Jouw drukwerk lamineren bij DWCPRINT betekent dat je kunt vertrouwen op topkwaliteit. Jouw drukwerk lamineren doen we namelijk met de beste machines en beste materialen. Heb je vragen over drukwerk lamineren of één van onze andere afwerkingen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Hier zitten we klaar om je verder te helpen. Je kunt ons op werkdagen tijdens kantooruren bereiken door ons te bellen, een e-mail te sturen, met ons te chatten (direct antwoord) of te WhatsAppen. 

Drukwerk lamineren? Laat dat maar over aan drukwerkspecialist DWCPRINT!

30 november 2021
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...