Wat is sluitwerk en waarom we dit afraden

Bezig met laden...
Wat is sluitwerk en waarom we dit afraden
Door Marjo van der Veen
Meer van deze auteur

Foliedruk en spot-UV, het zijn twee razend populaire afwerkingen voor kaarten, flyers, folders en meer. Dat is niet voor niets, je kunt er ontzettend gave dingen mee doen! Een tof resultaat gegarandeerd, maar dan dien je in je ontwerp wel rekening te houden met sluitwerk. Sluitwerk heeft te maken met hoe jij jouw bestand opmaakt en brengt de nodige risico's met zich mee. Wat sluitwerk precies is en waarom we dit afraden bij foliedrukwerk en drukwerk met spot-UV vertellen we je in deze blog. Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Lees dan snel verder!

Wat is sluitwerk?

Sluitwerk is het op elkaar aan laten sluiten en/of uitlijnen van elementen in jouw full-colour drukwerk met elementen die je uit wilt laten voeren in foliedruk of Spot-UV. Een voorbeeld is dat je een element of letter in jouw logo uit wilt laten voeren in foliedruk en de rest niet. Om goed te kunnen illustreren waarom sluitwerk af te raden is, vertellen we je graag iets meer over hoe foliedruk en spot-UV wordt aangebracht.

Hoe foliedruk en spot-UV wordt aangebracht

Foliedruk en Spot-UV zijn twee prachtige afwerktechnieken. Het produceren van drukwerk met deze technieken gaat als volgt: allereerst drukken we de full-colour delen van je bestand. Deze vellen worden vervolgens voorzien van een laminaat. Nadat de vellen zijn voorzien van laminaat gaan ze nogmaals door de pers. We printen dan namelijk de elementen die in foliedruk of spot-UV moeten worden uitgevoerd. Tot slot wordt de folie of spot-UV aangebracht.

Drukken, lamineren en het aanbrengen van de foliedruk of spot-UV wordt met de nodige hitte gedaan. Papier is een organisch materiaal. Dit betekent dat het kan gaan werken bij temperatuurswisselingen. Het kan gaan rekken of krimpen. Omdat het full-colour deel van het ontwerp niet tegelijkertijd wordt gedrukt met de folie of spot-UV delen, betekent dit dat er een minimale afwijking op kan treden in de positionering van de folie en spot-UV delen.

Een voorbeeld van sluitwerk

Wanneer de foliedruk of spot-UV niet netjes uitlijnt of aansluit bij het full-colour werk, kan dit storend zijn. We kunnen dit het beste illustreren aan de hand van een voorbeeld, in dit geval van een geboortekaartje met foliedruk. Dit en nog een aantal andere voorbeelden kun je terugvinden op onze kennisbank. Hier vind je ook de algemene aanleverspecificaties voor foliedruk en spot-UV

Het ontwerp

Voorbeeld van sluitwerk

In het voorbeeld hierboven zijn alle elementen in folie uitgelijnd met het full-colour beeld. Het hartje moet op de voorkant van het kaartje exact in het midden van de letter 'i' worden geplaatst en op de achterkant van het kaartje zijn de geboortegegevens netjes onder de symbolen in foliedruk uitgelijnd en dient het hartje in het midden van het kaartje te worden geplaatst.

De uitvoering

Hieronder zie je een voorbeeld van hetzelfde kaartje wanneer er bij het plaatsen van de elementen in foliedruk of Spot-UV een kleine afwijking plaatsvindt.

Voorbeeld sluitwerk 2

Zoals je ziet is het hartje niet meer mooi uitgelijnd boven de 'i' en hetzelfde geldt voor de symbolen boven de geboortegegevens.

Om je een beter beeld te geven kun je voor jezelf een kader van 1 mm rondom je foliedruk element plaatsen. Dit is de marge van het plaatsen van de foliedruk of spot-UV. In het uiterste geval betekent de afwijking zowel 1mm verschil in de breedte als de hoogte. 

Een alternatief voor sluitwerk

Natuurlijk wil je tot in de puntjes verzorgd drukwerk van ons ontvangen, ook als je foliedrukwerk of drukwerk met spot-UV bestelt. Sluitwerk is helaas een kleine beperking van deze fantastische technieken. Omdat sluitwerk kan zorgen voor een ongewenst resultaat, raden we dit dan eigenlijk ook altijd af. In het geval van het geboortekaartje van Emiliy is een alternatief dat je ook de naam op de voorkant in foliedruk uit laat voeren. Een eventuele verschuiving zal dan niet tot nauwelijks opvallen. Hetzelfde geldt voor de symbolen op de achterkant. Voor het meest strakke resultaat laat je ook de geboortegegevens uitvoeren in foliedruk. 

Vragen of onduidelijkheden over sluitwerk?

Vind je het lastig de uitvoerbaarheid van je bestand te beoordelen? Je kunt altijd je bestand op voorhand even naar onze klantenservice sturen. Onze experts kijken er graag even voor jou naar en kunnen je precies vertellen wat eventuele risico's zijn. Ook voor vragen en/of onduidelijkheden over het bovenstaande kun je op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 uur contact opnemen met onze klantenservice. We helpen je graag!

6 september 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
0