Wat is veiligheidsmarge en waar dient het voor?

Wat is veiligheidsmarge en waar dient het voor?
Geplaatst in: Opmaaktips

Wanneer je drukwerk gaat bestellen en de aanleverspecificaties doorleest is de kans groot dat je hierin het begrip 'veiligheidsmarge' tegenkomt. Dat het in de aanleverspecificaties wordt benoemd betekent dat je hier dus al tijdens het opmaken van jouw drukwerk rekening mee dient te houden. Als je geen rekening houdt met de veiligheidsmarges kan dit gevolgen hebben voor hoe jouw drukwerk eruit komt te zien. Reden genoeg dus om je hier eens in te verdiepen. Zegt het begrip veiligheidsmarge je nog niets en/of wil je hier graag wat meer over weten? Lees dan snel verder!

Wat is veiligheidsmarge?

Kort gezegd is veiligheidsmarge een marge die je in je ontwerp aan dient te houden waarbinnen je geen belangrijke elementen plaatst. Deze marge zorgt ervoor dat er geen belangrijke elementen verdwijnen tijdens het snijden van het drukwerk. In het voorbeeld hieronder is de veiligheidsmarge aangegeven in oranje. Deze loopt tot de snijlijn (aangegeven in groen). Zoals je ziet zijn hierin geen belangrijke elementen opgenomen. In zowel de veiligheidsmarge als de afloop laat je de achtergrond volledig doorlopen, net zoals de rode achtergrond doet in het voorbeeld hieronder. In het voorbeeld is een veiligheidsmarge van 5 mm aangehouden.

Veiligheidsmarge

Waarom een veiligheidsmarge?

Een veiligheidsmarge zorgt ervoor dat drukwerk netjes afgewerkt kan worden. Drukwerk wordt gesneden met een snijmachine. Al hoewel deze heel nauwkeurig kan snijden, kan deze (hoe graag we het ook zouden willen) nooit exact op de millimeter nauwkeurig snijden. Daarnaast is papier een organisch materiaal. Tijdens het drukken wordt papier verwarmd en zodra het uit de drukpers komt koelt dit weer af. Op deze manier ontstaat er rek en krimp. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat er een kleine afwijking in de afmeting van de vellen kan optreden, wat ook weer kan zorgen voor een kleine afwijking tijdens het snijden.  

Wat is de veiligheidsmarge voor digitaal drukwerk?

In de meeste gevallen wordt er voor digitaal drukwerk een veiligheidsmarge gehanteerd van 5 mm. Toch kan de marge per product verschillen. We raden je daarom aan de aanleverspecificaties goed door te lezen. Zo weet je zeker dat het altijd klopt. Dat je rekening moet houden met een marge van 5 mm betekent niet dat we er met het snijden 5 mm naast kunnen zitten. Deze 5 mm zorgt ervoor dat een eventuele snijafwijking niet opvalt. 

Werken met een veiligheidsmarge in je ontwerp

Er zijn verschillende manieren waarop je de veiligheidsmarge inzichtelijk maakt tijdens het ontwerpen. Net zoals je de afloop aangeeft bij het aanmaken van een nieuw bestand, kun je bijvoorbeeld in InDesign, naast Bleed (afloop) ook 'Margins' (marges) ingeven. Wanneer je deze op 5 mm zet, wordt duidelijk waar je geen belangrijke elementen in je document kunt plaatsen. Werk niet niet met een InDesign, maar een ander opmaakprogramma? Maak dan gebruik van linialen. Ook dit werkt perfect. Vanaf de snijrand positioneer je deze op 5 mm afstand.

Veiligheidsmarges controleren in Acrobat

Heb je het drukbestand al klaar en ben je benieuwd of je uitkomt met de veiligheidsmarge? Je kunt deze ook in Acrobat opmeten. Dit doe je als volgt:

  1. Open Acrobat
  2. Ga naar 'Tools' / 'Gereedschappen' en kies vervolgens voor 'Measure' / 'Meten'. 
  3. Klik op het punt waar je wilt beginnen met meten en klik vervolgens op het eindpunt. De afstand tussen het beginpunt en het eindpunt wordt direct zichtbaar.

measure

Vragen of onduidelijkheden?

Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden na het lezen van bovenstaande? Neem dan gerust contact met ons op. We zitten op werkdagen tijdens kantooruren klaar om jou verder te helpen. Je kunt ons bereiken door met ons te chatten, te Whatsappen, een mailtje te sturen of door ons te bellen. We helpen je graag!

Jouw drukwerk netjes afgewerkt? Vergeet dan niet om rekening te houden met de veiligheidsmarge.

10 mei 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...