Wat zijn drukkersmarkeringen en wat kun je ermee?

Bezig met laden...
Wat zijn drukkersmarkeringen en wat kun je ermee?
Geplaatst in: Opmaaktips
Door Marketing
Meer van deze auteur

We kunnen ons goed voorstellen dat de term 'drukkersmarkeringen' niet meteen bij je een belletje doet rinkelen. Dat is niet zo gek, want het opnemen van drukkersmarkeringen is tegenwoordig eigenlijk overbodig geworden. Toch kun je, wanneer je drukwerk bestelt, er wel mee in aanraking komen. In deze blog vertellen we je er daarom graag wat meer over. Nieuwsgierig geworden? Scroll dan snel verder naar beneden!

Wat zijn drukkersmarkeringen?

Drukkersmarkeringen worden op een document gedrukt en is een verzamelnaam voor verschillende markeringen die belangrijke informatie geven aan zowel de drukker als de afwerker over wat er met jouw document dient te gebeuren. De enige drukkersmarkeringen die vandaag de dag nog regelmatig worden gebruikt zijn markeringen die aangeven waar jouw document gesneden dient te worden. Deze markeringen noemen we ook wel snijtekens. In grafische programma's als InDesign en Illustrator kun je tijdens het exporteren/opslaan van jouw drukbestand kiezen uit een breed scala drukkersmarkeringen:

drukbestand met drukkersmarkeringen

Snijtekens

Deze dunne horizontale en verticale lijnen geven aan waar jouw drukwerk gesneden dient te worden.

snijtekens (de binnenste horizontale en verticale lijn)

Aflooptekens

Aflooptekens zien er hetzelfde uit als snijtekens. Deze geven het afloopgebied aan in jouw drukwerk.

aflooptekens (de buitenste horizontale en verticale lijn)

Registratiemarkeringen

Registratiemarkeringen worden gebruikt om de verschillende scheidingen uit te kunnen lijnen in een document opgemaakt in kleur.

Regisitratie markeringen

Kleurenbalken

Balken opgebouwd uit gekleurde vierkantjes die de CMYK kleuren aangeven en een aantal verschillende tinten grijs. Deze kunnen worden gebruikt om de inktdensiteit op de pers aan te passen.

kleurenbalken      

Pagina-informatie

De pagina-informatie, de naam zegt het al, plaatst linksonder op het document informatie over de pagina (bestandsnaam, het paginanummer, datum, tijd en de naam van de kleurscheiding).

pagina informatie

Hoe kun je drukkersmarkeringen toevoegen?

Drukkersmarkeringen voeg je pas toe op het moment dat je het document exporteert of opslaat als PDF. Het toevoegen van de markeringen is enkel mogelijk wanneer je voor het documenttype 'PDF' kiest. Hoe je dit doet in InDesign of Illustrator:

  1. Ga naar 'File' / 'Bestand'.
  2. Kies voor 'Export' / 'Exporteren' (InDesign) of 'Save as' / 'Opslaan als' en kies voor 'PDF'.
  3. Vervolgens kom je in een venster terecht waarin alle instellingen voor de PDF verschijnen.
  4. Ga aan de linkerkant naar 'Marks and Bleeds' / 'Markeringen en aflooptekens'. Hier kun je aanvinken welke drukkersmarkeringen je aan jouw document toe wilt voegen.

venster

Vergeet ook niet de afloop aan te vinken en/of in te vullen.

Zijn drukkersmarkeringen verplicht?

Zoals eerder al aangegeven worden drukkersmarkeringen tegenwoordig eigenlijk niet meer gebruikt. Ze zijn dus zeker niet (meer) verplicht. De enige drukkersmarkeringen die je optioneel aan jouw drukbestand toe kunt voegen zijn snijtekens, maar dit geldt bij ons bijvoorbeeld ook alleen maar voor digitaal drukwerk. Alle andere drukkersmarkeringen nemen wij niet over op onze drukvellen. Snijtekens en kleurbalken plaatsen wij zelf op de drukvellen. Het enige wat we altijd van jou nodig hebben is afloop. Deze afloop dient volledig opgevuld te zijn met beeld wanneer jouw beeld tot de snijlijn(en) loopt. Lees meer over het hoe, wat, waar en waarom van afloop in een aparte blog die we hierover hebben geschreven. Deze lees je hier.

Vragen of onduidelijkheden?

Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden over het bovenstaande? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Hier zitten onze drukwerkspecialisten klaar om jou verder te helpen.

5 april 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
0