Zo kun je eenvoudig het papiergewicht berekenen

Zo kun je eenvoudig het papiergewicht berekenen
Geplaatst in: Handige tools Papier

Je wilt het papiergewicht berekenen van drukwerk, bijvoorbeeld omdat je een direct mailing wilt versturen naar al jouw klanten en/of relaties? In deze blog vertellen we je alles over het gewicht van papier en hoe je het papiergewicht kunt berekenen van één exemplaar en een gehele oplage. Lees snel verder! 

Het gewicht van papier

Papier is niet alleen in allerlei verschillende soorten te verkrijgen. De meeste papiersoorten zijn ook nog eens verkrijgbaar in verschillende gewichten. Het gewicht van papier wordt uitgedrukt in zogenoemde 'grammages'. Binnen ons papieraanbod variëren de papiergrammages tussen de 70 grams en 400 grams. Hoe lager het grammage, des te dunner en lichter het papier. Grammages van papier kan op verschillende manieren worden afgekort, bijvoorbeeld 'grs' of 'gr/ms' of, zoals wij het weergeven in onze webshop, 'g/m²'. Belangrijk om te weten is dat het grammage wat je achter het papiersoort ziet staan (bijvoorbeeld HVO Offset 350 g/m²) het gewicht is per vierkante meter.

Wat bepaalt het gewicht van papier?

Het gramsgewicht van papier is afhankelijk van de samenstelling van het papier. Celstoffen en vulstoffen, maar ook een eventuele coating die over het papier aan is gebracht. Daarnaast speelt ook de afkomst van de vezels in het papier een rol. Dit alles tezamen vormt een gramsgewicht.

Formule voor het berekenen van papiergewicht

Om het papiergewicht te kunnen berekenen zijn twee dingen van belang: de afmetingen van jouw drukwerk (in meters) en het gramsgewicht van het door jou gekozen papier per m2. De formule die je hier vervolgens op los kunt laten is: 

 

Breedte x Hoogte x gewicht per m2 = papiergewicht per stuk

 

Als voorbeeld nemen we een A5 formaat flyer op 170 g/m² MC Gloss papier. De afmetingen van een A5 formaat zijn 148 mm x 210 mm. Vertaald naar meters is dit 0.148 meter x 0.210 meter. Dit vermenigvuldig je vervolgens met 170 (gram). Dit ziet er dan als volgt uit: 

 

0.148 x 0.210 x 170 = 5,28 gram per stuk

 

Moet je het gewicht van de hele oplage weten? Dan kun je vanzelfsprekend het gewicht van één stuk vermenigvuldigen met het totale aantal.

Papiergewicht berekenen in onze calculator

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Als je ons een beetje kent weet je dat wij het bestellen van drukwerk je zo gemakkelijk mogelijk willen maken. We zouden daarom DWCPRINT niet zijn als we voor het berekenen van het papiergewicht van jouw drukwerk niet een mooie oplossing hebben, en dat hebben we! Met onze papiergewicht calculator is het berekenen van het papiergewicht een fluitje van een cent. Je hoeft enkel de afmetingen van jouw drukwerk in te vullen, het grammage en het aantal exemplaren waarvan je het totale gewicht wilt weten.

Papiergewicht calculator

Vragen over het papiergewicht berekenen?

Heb je vragen over het papiergewicht berekenen of zijn er onduidelijkheden over het bovenstaande? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Hier zitten onze drukwerkspecialisten klaar om jou verder te helpen! 

18 januari 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...