Zo kun je meerdere PDF bestanden samenvoegen

Bezig met laden...
Zo kun je meerdere PDF bestanden samenvoegen
Door Marketing
Meer van deze auteur

Als je drukwerk gaat bestellen wordt er in de meeste gevallen gevraagd om een drukbestand aan te leveren in de vorm van een PDF. Heb je meerdere losse PDF bestanden en wil je deze PDF bestanden samenvoegen? In deze blog leggen we jou uit hoe je dit eenvoudig en snel kunt doen. Lees snel verder! 

Wat is een PDF bestand? 

Voordat we uitleggen hoe je PDF bestanden samenvoegt is het misschien wel interessant om te weten waarom drukwerk in PDF aangeleverd dient te worden. Een PDF, Portable Document Format, is een gesloten bestand. Dit betekent dat er, wanneer je het bestand op een andere computer opent, er nooit iets ongewenst in de indeling kan veranderen. We vergelijken dit even met een Word-bestand. Een Word-bestand is een 'open' bestand. Wanneer je een Word-bestand op een andere computer opent, kan dit ervoor zorgen dat elementen niet meer op de juiste plek(ken) staan. Elementen kunnen verspringen. Dit hoeft niet te gebeuren, maar dit risico is aanwezig. Dit heeft alles te maken met de software, hardware en het besturingssyteem van de computer waarop je het bestand opent. Wanneer jij jouw bestand in PDF aanlevert, zal deze er altijd hetzelfde uitzien. Ook wanneer je deze op een andere PC opent. Het is daarom een zeer betrouwbare manier om documenten uit te wisselen. Alle elementen, mits je de PDF op de juiste wijze exporteert, zijn keurig netjes ingesloten. Zo kun je dus met een veilig gevoel jouw drukwerk bestellen. 

Waarom kleuren er anders uit kunnen zien

Elementen in een PDF zullen nooit verspringen, maar kleuren kunnen op elk beeldscherm wel anders worden weergegeven. Dit heeft te maken met het feit dat de kleuren op elk beeldscherm weer anders ingesteld zijn. Dit is ook de reden waarom je kleuren die je op je scherm ziet nooit als uitgangspunt moet nemen voor je ontwerp. Bij voorkeur werk je met een kleurenwaaier. Met een kleurenwaaier heb je een goede kleurreferentie. Je ziet in één oogopslag hoe een kleur uitvalt op papier en welke kleurwaardes je hiervoor dient te gebruiken in je ontwerpprogramma om deze kleur te krijgen. 

PDF bestanden samenvoegen

Wanneer je meerdere ontwerpen bestelt, bijvoorbeeld omdat je voor meerdere personen visitekaartjes wilt laten drukken of een serie ansichtkaarten wilt bestellen, is het vanzelfsprekend dat je hiervoor verschillende ontwerpen aanlevert. De makkelijkste manier om dit te doen is door in ontwerpprogramma's als InDesign en Illustrator in één bestand te werken met verschillende pagina's. Dit is een fijne manier van werken, omdat je een compleet overzicht hebt van al je ontwerpen. Ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld een serie maakt en zeker wilt weten dat de kleuren/vormen van ieder ontwerp met elkaar matchen. 

meerdere pagina's InDesign

Afbeelding: werken met meerdere pagina's in InDesign

Niet alle programma's maken het mogelijk om een bestand uit meerdere pagina's te laten bestaan. In dit geval dien je van alle zijden van alle ontwerpen een apart bestand te maken en deze stuk voor stuk te exporteren naar een PDF bestand. Je hebt dus op deze manier allemaal losse PDF bestanden. Omdat wij én onze pers moet weten welke voorkant bij welke achterkant hoort, dien jij dit in de juiste volgorde te zetten in één PDF bestand. Stel je voor dat je drie verschillende ontwerpen ansichtkaarten laat drukken (dubbelzijdig), dan is de juiste volgorde: voorkant ansichtkaart 1, achterkant ansichtkaart 1, voorkant ansichtkaart 2, achterkant ansichtkaart 2, voorkant ansichtkaart 3, achterkant ansichtkaart 3. Zorg ervoor dat alle ontwerpen dezelfde oriëntatie hebben. Hiermee bedoelen we dat of alle kaarten een staande oriëntatie hebben óf allemaal liggend. 

Belangrijk: wij raden je aan niets te roteren, spiegelen of te verschalen in de PDF/Acrobat. Dit geeft soms problemen met de impositie van de bestanden voor druk.

Het samenvoegen van losse PDF bestanden tot één PDF bestand kan op verschillende manieren. We lichten hieronder twee uit:

PDF bestanden samenvoegen in Adobe Acrobat 

Een goede, werkbare manier om PDF bestanden samen te voegen is door dit vanuit Adobe Acrobat DC te doen. Het is dan uiteraard wel van belang dat je dit programma op jouw PC hebt geïnstalleerd. Je kunt het product aanschaffen, maar ook een gratis proefversie downloaden. Klik hier voor meer informatie. Er zijn twee verschillende manier om meerdere PDF bestanden in Acrobat samen te voegen. 

Optie 1:

Ga naar de map waarin je de PDF bestanden hebt opgeslagen. Vervolgens selecteer je alle PDF bestanden die je samen wilt voegen en klik je met de rechtermuisknop op de selectie en kies je voor 'Combine Files in Acrobat'. 

Vervolgens kom je in Acrobat terecht waar de bestanden voor je op een rijtje zijn gezet. Ben je een bestand vergeten? Dan heb je hier nog de mogelijkheid om deze toe te voegen. Alle bestanden verzameld? Dan klik je rechtsboven op 'Combine' en jouw bestanden zijn voor je samengevoegd. Sla de PDF en deze is klaar om aangeleverd te worden. 

Optie 2:

Open de voorkant van het eerste ontwerp in Acrobat. Vervolgens navigeer je naar het linkermenu, klik je op 'Page Thumbnails', ga je naar 'Options', klik je op 'Insert Pages' en selecteer je de achterkant van het eerste ontwerp.

 

Nadat je het bestand hebt geselecteerd wat je in wilt voegen, krijg je een aantal opties te zien voor de plaatsing van het toe te voegen PDF bestand. Hier kun je aangeven waar je wilt dat het bestand wordt geplaatst in het huidige PDF bestand.

Herhaal deze stappen tot jouw PDF bestand compleet is. Sla het PDF bestand vervolgens op onder een nieuwe naam en jouw PDF bestand is klaar om aangeleverd te worden. 

PDF bestanden samenvoegen in online Acrobat tool

Heb je geen Adobe Acrobat en zie je het niet zitten om dit op jouw computer te installeren? Dan kun je ook gebruik maken van de online Acrobat tool. Met deze tool kun je snel en eenvoudig meerdere PDF's samenvoegen tot één PDF-document. Voeg de bestanden toe, voeg ze samen, download het geheel en je bent klaar.

Adobe online tool

Vragen over PDF bestanden samenvoegen?

Drukwerk en alles daaromheen is onze passie. Dagelijks produceren we voor een breed scala klanten het mooiste drukwerk. Dit doen we met echte vakmensen, en op de beste machines en materialen. Ben je benieuwd naar wat we allemaal kunnen? Vraag dan de gratis* DWCPRINT showcase aan. Hierin tref je al onze papiersoorten, druk- en afwerkmogelijkheden aan. 

DWCPRINT showcase

Showcase bestellen

Lukt het je nog niet om na het lezen van bovenstaande van meerdere pdf's één pdf te maken? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We zitten hier klaar om jou verder te helpen! 

Gerelateerde artikelen

Meer weten over hoe je een PDF kunt maken? We hebben hiervoor diverse artikelen op de kennisbank staan waarin dit wordt uitgelegd:

14 december 2021
Vond je dit bericht leuk?
0
0