Zo ontdek je welk lettertype is gebruikt

Ontdek wel font is gebruikt
Geplaatst in: Opmaaktips

Je hebt ergens een mooi lettertype gezien die je zelf ook graag zou willen gebruiken? Toevallig tegengekomen op een website of misschien wel op een kaartje of in folder gespot? De grote vraag is dan natuurlijk welk lettertype het is. Wij vertellen je hoe je hier heel gemakkelijk en snel achter kunt komen. We leggen het je allemaal uit in deze blog. Lees snel verder! 

Gebruik een lettertypetool

De snelste manier om er achter te kunnen komen welk lettertype/font is gebruikt, is door hiervoor een tool te gebruiken. Er zijn online verschillende lettertypetools beschikbaar. Eén daarvan is What Font is. Omdat wij met deze tool positieve ervaringen hebben, nemen we deze tool in deze blog als uitgangspunt.

What Font is maakt gebruik van een catalogus met meer dan 790.000 fonts, zowel betaalde als gratis fonts. Hiermee beschikt het over één van de meest uitgebreide fontcatalogi. Voor elke afbeelding die je uploadt geeft de database je meer dan 60 verschillende resultaten. 

Hoe werkt het 

Het gebruik is heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is het uploaden van een afbeelding. Dit hoeft niet te betekenen dat jouw font in een afbeelding moet staan, want je kunt ook heel gemakkelijk zelf een foto maken of werken met een screenshot. 

Zodra je een afbeelding hebt geüpload, kom je in een scherm terecht waar je het deel van de afbeelding kunt selecteren waarvan je het lettertype wilt achterhalen. Belangrijk is dat je minimaal 4 tot max 10 karakters selecteert. 

 

 

Zodra je een afbeelding hebt geüpload, kom je in een scherm terecht waar je het deel van de afbeelding kunt selecteren waarvan je het lettertype wilt achterhalen. Belangrijk is dat je minimaal 4 tot max 10 karakters selecteert. 

 

 

 

 

 

Wanneer je een uitsnede hebt gemaakt kom je in een nieuw venster terecht waarbij de tool jouw stukje tekst heeft opgesplitst in losse letters. Het is de bedoeling dat je hieronder de juiste letters invult. Als één letter in meerdere delen is opgesplitst, kun je deze heel eenvoudig aan elkaar verbinden door te slepen.

 

 

 

 

 

 

Gedaan? Dan gaat het systeem aan het werk om lettertypes te vinden die een match vormen. Je krijgt een overzicht te zien van alle fonts die overeenkomen, waarbij zich ook de mogelijkheid voordoet deze direct te downloaden.

Gratis lettertypes downloaden

Heb je een lettertype gevonden die het volgens jou wel eens zou kunnen zijn, maar moet je voor dit font betalen? Check dan eens onze blog over de 5 beste websites om gratis fonts te downloaden. Misschien staat jouw font hier wel tussen!

Wellicht leuk om nog even te weten: ons logo is opgemaakt in font Helvetica Neue 87 Condensed Heavy. Deze kwam als nummer zes uit de bus. 

Vragen?

Vragen over de inhoud van deze blog of kunnen we je ergens anders mee helpen? Neem dan gerust contact met ons op! We zitten klaar om je verder te helpen! 

https://www.whatfontis.com/

13 juli 2021
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...