De do's en don'ts voor het lamineren van drukwerk

De do's en don'ts voor het lamineren van drukwerk
Geplaatst in: Drukken & afwerken

Kies jij weleens voor een laminaat tijdens het samenstellen van jouw drukwerk? Het lamineren van drukwerk kent vele voordelen, maar er zijn ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We vertellen je daarom in deze blog over de do's en don'ts voor het lamineren van drukwerk. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Wat is lamineren?

Lamineren is één van de extra afwerkingen waarvoor je kunt kiezen tijdens het samenstellen van jouw drukwerk van papier. Het is een manier om ervoor te zorgen dat je drukwerk minder kwetsbaar is. Lamineren is het aanbrengen van een transparante beschermlaag op jouw drukwerk. Dit zorgt ervoor dat jouw drukwerk beschermt is tegen vuil, water en krassen. Je kunt er gerust een glas water overheen laten vallen, zonder dat dit ten koste gaat van je drukwerk. Daarnaast voelt drukwerk voorzien van laminaat ook nog een stukje steviger aan.

Belangrijk om te weten is dat lamineren niet hetzelfde is als plastificeren. Als iets geplastificeerd is kun je dit herkennen aan een plastic rand rondom je drukwerk. Drukwerk voorzien van een plastic beschermlaag zorgt ervoor dat je drukwerk een stuk minder flexibel is. Je kunt het bijvoorbeeld niet meer vouwen. Plastificeren ziet er overigens ook een stuk minder fraai uit dan drukwerk wat gelamineerd is. Het oogt veel goedkoper dan drukwerk voorzien van een laminaat. 

Hoe werkt lamineren?

Drukwerk lamineren is één van de laatste stappen tijdens het produceren van drukwerk. Allereerst wordt jouw drukwerk gedrukt op grote vellen. Vervolgens gaan deze drukvellen door de lamineermachine. De lamineermachine brengt het laminaat aan met hitte. Deze hitte zorgt ervoor dat de transparante plastic folie goed hecht aan de vellen. Nadat de vellen zijn voorzien van een laminaat kan de verdere afwerking plaatsvinden van jouw drukwerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het snijden van het drukwerk naar het juiste eindformaat en/of het aanbrengen van afgeronde hoekjes, etc.

Wat kun je allemaal laten lamineren?

Vrijwel al het digitaal drukwerk wat we aanbieden kunnen we lamineren. Lamineren wordt bijvoorbeeld vaak gekozen bij het drukken van visitekaartjes. Visitekaartjes draag je namelijk vaak bij je. Je wilt dan wel, wanneer je een visitekaartje overhandigt, dat deze er nog netjes en verzorgt uitziet. Ook niet te vergeten: ansichtkaarten. Ansichtkaarten worden vaak zonder envelop op de post gegaan en krijgen vervolgens veel te verduren tijdens de postverwerking. Met een laminaat (in ieder geval op de voorkant) voorkom je dat je ansichtkaarten gehavend bij de ontvangers op de mat vallen. Ook folders en brochures en boeken zijn vaak voorzien van een laminaat.

Wanneer kies je voor een laminaat

Er zijn verschillende redenen waarbij je zou kunnen kiezen voor een laminaat. De populairste reden is het feit dat een laminaat zorgt voor de nodige bescherming. Het is daarom aan te raden voor drukwerk wat lang mee moet gaan en vaak van hand tot hand gaat. Een mooi voorbeeld hiervan zijn menukaarten, tafelkaartjes en waaiers.

Je kunt ook kiezen voor laminaat vanwege de look & feel. Laminaat geeft jouw drukwerk namelijk een luxe uitstraling. Je laat hiermee een verzorgde indruk achter. Je kunt bij DWCPRINT kiezen uit vier schillende soorten laminaat: matlaminaat, glanzend laminaat en softtouch matlaminaat. Kies je voor een softtouch laminaat? Dan voelt je drukwerk ook nog eens aangenaam zacht aan.

Bestel je gevouwen drukwerk? Dan kan een laminaat papierbreuk voorkomen. Wanneer je gevouwen drukwerk bestelt is er namelijk altijd een risico dat het papier breekt op de vouw. Omdat de vezels van het papier daardoor iets los kunnen laten, kan de bedrukking beschadigen. Dit voorkom je met een (dubbelzijdig) laminaat.

Waar je rekening mee dient te houden

Overweeg je een laminaat toe te passen? Dan is het belangrijk om te weten dat niet alle papiersoorten gelamineerd kunnen worden. Zo kun papiersoorten dunner dan 170 grams niet gelamineerd worden. Daarnaast kunnen alleen gladde papiersoorten voorzien worden van een laminaat. Dit betekent dat papiersoorten met een structuur niet van laminaat voorzien kunnen worden (Tintoretto Gesso, Texture Vergé, PaperWise en Linnenpersing). Doordat deze papiersoorten niet egaal zijn, wil het laminaat hier niet op hechten. Kun je tijdens het samenstellen van jouw drukwerk niet voor een laminaat kiezen? Dan is lamineren niet mogelijk op het papiersoort wat je hebt gekozen en/of het papiersoort wat je hebt gekozen is te dun.

Wat ook belangrijk is:

  • Drukwerk kan kromtrekken wanneer je kiest voor enkelzijdig lamineren. Bij dubbelzijdig lamineren is dit niet het geval. We raden je dan ook aan altijd te kiezen voor dubbelzijdig laminaat.
  • Drukwerk wat voorzien is van laminaat is niet met potlood te beschrijven en ook minder goed met pen. Dient je drukwerk goed beschrijfbaar te zijn? Dan raden we je aan dit niet te lamineren en te kiezen voor een ongestreken papiersoort.
  • Wanneer je ongestreken papier voorziet van een laminaat verdwijnt de natuurlijke uitstraling.

Drukwerk laten lamineren door DWCPRINT

Wanneer jij jouw drukwerk laat lamineren door DWCPRINT profiteer je van topkwaliteit drukwerk. Wij produceren jouw drukwerk namelijk op de beste machines en materialen. Heb je vragen over het lamineren van drukwerk of een andere drukwerk gerelateerde vraag? Neem dan gerust contact op met één van onze drukwerkspecialisten. We zitten op werkdagen van 09:00 tot 18:00 uur klaar om je verder te helpen!

Drukwerk lamineren? Laat dat maar over aan dé drukwerkspecialist DWCPRINT!

22 november 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...