De mogelijkheden van Printing on Demand (POD)

De mogelijkheden van Printing on Demand (POD)
Geplaatst in: Drukken & afwerken

Printing on Demand, weet jij wat het precies inhoudt? Tegenwoordig wordt er steeds meer 'on demand' geprint. In deze blog vertellen we je wat Printing on Demand precies is en waarom de populariteit hiervan alsmaar toeneemt. Hebben we je nieuwsgierig gemaakt en wil je hier graag meer over weten? Lees dan zeker even verder!

Wat is Printing on Demand?

Printing on Demand is een term binnen de grafische sector voor het digitaal drukken per stuk of in een kleine oplage. Bij Printing on Demand wordt drukwerk pas geproduceerd wanneer er daadwerkelijk een bestelling is. Deze manier van produceren wordt onder andere veel toegepast bij het drukken van boeken. Bij Printing on Demand wordt er pas een boek gedrukt wanneer hier vraag naar is. In de meeste gevallen via een volledig geautomatiseerd systeem. Het boek wordt besteld in een webshop, waarna deze bestelling volledig automatisch wordt doorgestuurd naar de digitale drukpers van de producent. Deze drukt het boek, werkt het af en stuurt het direct op naar de (eind)klant.

boek on demand printen

Amazon

Amazon is een grote pionier op het gebied van Printing on Demand. Zij bieden de KDP (Kindle Direct Publishing) print-on-demand service aan. Dit is een laagdrempelige service speciaal gericht op creatievelingen die zelf een boek hebben uitgebracht en deze op Amazon verkopen. Het is een mooie manier om een eigen uitgegeven boek aan de man te brengen, zeker omdat het van te voren heel lastig in te schatten kan zijn hoeveel exemplaren er verkocht gaan worden. Met deze service kan er altijd exact aan de klantvraag voldoen.

De voor- en nadelen van Printing on Demand

Printing on Demand klinkt ideaal, maar er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan deze manier van produceren. We hebben de voor- en nadelen hieronder op een rijtje gezet:

Voordelen van POD

  • Je zit niet met een grote voorraad. Dit betekent onder andere dat je hiervoor geen opslag nodig hebt. Daarnaast blijf je ook niet met een voorraad zitten wanneer de verkoop toch niet zo voorspoedig gaat als voorspeld.
  • Je kan altijd aan de consumentbehoefte voldoen. Jouw boek (of ander drukwerk) kan niet uitverkocht raken.
  • Je hebt er geen omkijken naar. Het proces verloopt volledig automatisch.

Nadelen van POD

  • Je betaalt per stuk meer dan wanneer je een grotere oplage bestelt. Je betaalt per productie opstartkosten. Bij een grote oplage worden deze opstartkosten maar één keer in rekening gebracht. Per verkocht boek is er dus sprake van minder winst.
  • De levertijd voor de consument is iets langer. Dit betekent dus dat je het product niet meteen kunt versturen. Al belooft bijvoorbeeld Amazon binnen 48 uur te kunnen versturen nadat de bestelling in geplaatst.

Printing on Demand drukkerij

Bij Printing on Demand wordt gebruik gemaakt van de digitale productiemethode. Hoewel wij geen Printing on Demand drukkerij zijn kunnen we wel heel specifiek aan jouw behoefte voldoen. Zo kun je bij ons ook bestellen vanaf 1 stuks. Het enige verschil is dat een productie niet volledig automatisch verloopt. Jij bestelt wat jouw klant heeft besteld en wij sturen het, wanneer dit gewenst is, direct (neutraal) op naar jouw klant. Het plaatsen van de bestelling in onze webshop is dus het enige wat je hoeft te doen. Benieuwd wat we allemaal voor je kunnen betekenen? Neem dan eens een kijkje op onze webshop. Heb je vragen en/of zijn er onduidelijkheden? Neem dan gerust contact op met één van onze drukwerkspecialisten. Zij helpen je graag!

29 november 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...