Het verschil tussen gestreken en ongestreken papier

Bezig met laden...
Het verschil tussen gestreken en ongestreken papier
Geplaatst in: Papier
Door Marketing
Meer van deze auteur

Als je voor een eerste keer digitaal drukwerk bestelt kom je al snel tot de conclusie dat er ontzettend veel papiersoorten zijn waaruit je kunt kiezen. Ook wanneer je met enige regelmaat drukwerk bestelt kunnen we goed begrijpen dat je nog steeds onder de indruk bent van het overweldigende aanbod. Papier is verkrijgbaar in allerlei soorten (en maten), maar toch kunnen we al deze soorten allemaal onderverdelen in twee categorieën: gestreken en ongestreken papier. Wat het verschil tussen gestreken en ongestreken papier is en wanneer we je wat adviseren? In deze blog leggen we het je allemaal uit.

Wat is gestreken papier?

Gestreken papier wordt ook wel coated papier genoemd. Dit papier is namelijk voorzien van een coatinglaag. Deze laag zorgt ervoor dat het papier een glad oppervlak heeft en daarmee glad aanvoelt. Door deze coating is het papier ook beter te bedrukken en komt de toner mooi op het papier te liggen. De coating zorgt ervoor dat het papier en de bedrukking lichtelijk reflecteert. Tegelijkertijd geeft deze coating het papier een luxe uitstraling. Voor de coating heb je keuze uit een matte of glanzende uitstraling.

Welke gestreken papiersoorten zijn er?

Het gestreken papierassortiment van DWCPRINT bestaat uit twee verschillende papiersoorten, waarvan MC papier de meest populaire soort is. MC papier (verkrijgbaar in glanzend en mat) is een populair papiersoort voor het drukken van flyers, posters, folders en brochures. Naast MC mat en MC glanzend papier behoort ook 2-zijdig sulfaatkarton tot de categorie 'gestreken papiersoorten'. 2-zijdig sulfaatkarton is een veelgekozen papiersoort voor het drukken van kaarten.

Wat is ongestreken papier?

Ongestreken papier is papier zonder coatinglaag. We kunnen dit papier ook onderscheiden als uncoated papier. Ongestreken papier heeft een ruw oppervlak en voelt daarom ook ruwer aan. De bedrukking wordt bij ongestreken papier een klein beetje geabsorbeerd. Dit maakt ongestreken papier ook perfect beschrijfbaar en bestempelbaar. Uiteraard kun je ook op gestreken papier schrijven, maar dit zal eerder gaan vlekken. Omdat de toner lichtelijk wordt geabsorbeerd zijn kleuren minder fel. Dit geeft overigens wel weer een mooie serene uitstraling.

Welke ongestreken papiersoorten zijn er?

De meest bekende ongestreken papiersoort is HVO Offset. Dit papier is vergelijkbaar met de uitstraling van kopieerpapier. Onder de categorie ongestreken papier vallen ook papiersoorten met een structuur. Deze papiersoorten worden vaak gekozen bij speciaal drukwerk, zoals: trouwkaarten en geboortekaarten. Het ongestreken papierassortiment van DWCPRINT bestaat uit de volgende papiersoorten:

 • HVO Offset
 • BioTop
 • Gekleurd Zwart
 • Kraft Bruin
 • Linnenpersing
 • Metallic Goud, Platinum, Parelmoer en IJswit
 • Old Mill
 • PaperWise
 • Recycled
 • Texture Verge
 • Tintoretto Gesso

Eenzijdig gestreken papier

Een papier wat zowel gestreken als ongestreken is? Je zou misschien denken dat het niet mogelijk is, maar niets is minder waar! Enkelzijdig gestreken papier, ook wel eenzijdig gestreken papier genoemd, heeft een gestreken voorkant en een ongestreken achterkant. Dit maakt het papier helemaal geschikt voor het drukken van ansichtkaarten. Op de voorkant (de beeldkant) komt de foto of afbeelding prachtig tot z'n recht, en op de achterkant (de schrijfzijde) kun je zonder vlekken het adres van de ontvanger noteren. Enkelzijdig gestreken papier wordt daarnaast ook vaak gebruikt voor de omslag van boeken of brochures. In het assortiment van DWCPRINT vind je enkelzijdig gestreken papier terug onder de naam 'Sulfaatkarton 1-zijdig gestreken'. Dit papier is verkrijgbaar in een 240 en 330 g/m² variant, waarbij de 300 g/m² variant het meest stevig aanvoelt.

Wanneer kies je wat?

Wanneer het belangrijk is dat jouw drukwerk beschrijfbaar is (denk aan kaarten, notitieblokken en stempelkaarten), raden we je aan te kiezen voor ongestreken papier. Dit papier schrijft het fijnst en vlekt niet. Bestaat jouw drukwerk voornamelijk uit foto's en wil je deze foto's écht laten spreken? Kies dan voor gestreken papier.

Zowel gestreken als ongestreken papier kunnen we voor je lamineren, met uitzondering van papiersoorten met een structuur. Toch is en blijft de look-en-feel van papier ook echt een kwestie van smaak. Kies dus vooral wat jij mooi vindt.

Hulp nodig bij het kiezen van het juiste papier?

Misschien heb je al een keuze gemaakt tussen gestreken en ongestreken papier, maar vind je het alsnog lastig een keuze te maken uit de papiersoorten die binnen deze categorie vallen. Wil je een beter beeld hebben van de papiersoorten? Maak dan gebruik van onze papier keuzehulp. Natuurlijk kun je ook gratis samples aanvragen in onze webshop, die we vervolgens met de post naar je opsturen. Zo kun je de papiersoorten even met eigen ogen bekijken en ook voelen. Wil je een compleet overzicht van al onze papiersoorten? Bestel dan onze DWCPRINT showcase. Naast al onze papiersoorten tref je hierin ook al onze druk- en afwerkopties aan. Zo heb je een compleet beeld van wat we allemaal voor je kunnen betekenen op het gebied van digitaal drukwerk.

Vragen?

Heb je na het lezen van bovenstaande nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. We zitten klaar om je verder te helpen. Je kunt ons op werkdagen bereiken tussen 09:00 en 18:00 uur.

2 augustus 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
0