Photoshop, Illustrator en InDesign. Wanneer gebruik je wat?

Bezig met laden...
Photoshop, Illustrator en InDesign. Wanneer gebruik je wat?
Geplaatst in: Opmaaktips
Door Marketing
Meer van deze auteur

De één is helemaal thuis in Photoshop, de ander maakt de meest prachtige creaties in Illustrator en weer een ander weet alle ins-en-outs van InDesign. Elk programma heeft z'n eigen kwaliteiten. Toch is het ene programma beter geschikt voor het opmaken van drukwerk dan het ander. We zien bijvoorbeeld regelmatig dat drukwerk wordt aangeleverd wat is opgemaakt in Photoshop. Dit kan, maar heeft niet onze voorkeur. In deze blog vertellen we je waarvoor je welk Adobe programma het beste kunt gebruiken. Handig om te weten wanneer je hier (nog) niet helemaal in thuis bent.

Over de Adobe programma's

Adobe Systems Incorporated is een Amerikaans softwarebedrijf. Het ontwikkelen van grafische software, waaronder Photoshop, InDesign en Illustrator, behoort tot hun core business. Er zijn echter nog veel meer creatieve programma's die Adobe heeft ontwikkeld en zo zijn er ook nog veel meer mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Adobe Creative Cloud, een verzameling van alle creatieve programma's op één centrale plek. Veel grafische bedrijven werken met Creative Cloud. Door een lidmaatschap af te sluiten kunnen werknemers middels licenties gebruik maken van alle apps, is er een online opslag beschikbaar en kan er, zo nodig, ook technische ondersteuning worden verleend. Voordeel van een licentie is ook dat je met elk apparaat in kunt loggen met je Adobe-licentie en deze vervolgens de bestanden synchroniseert, zodat je probleemloos op een ander apparaat hieraan verder kunt werken. En of dat handig is!

Wanneer Photoshop gebruiken?

Adobe Photoshop, de naam zegt het eigenlijk al, is een programma waarin je foto's en beeld kunt bewerken. Je hebt hier beschikking over oneindig veel tools waarmee je je foto's meer kunt laten spreken. Onderdelen corrigeren, weghalen of juist toevoegen? Je kunt een foto volledig transformeren (mocht je dat willen). Photoshop is ideaal voor het bewerken van beeld wat je in drukwerk wilt gaan gebruiken, maar niet om jouw drukbestand zelf in op te maken. Voor het opmaken van drukbestanden kies je, afhankelijk van het type drukwerk wat je wilt gaan bestellen, voor Illustrator of InDesign.

Photoshop

  • Geschikt voor: het bewerken van afbeeldingen en foto's en het maken van mockups.

Wanneer gebruik je Illustrator?

Adobe Illustrator is een veel gebruikt programma voor het opmaken van drukwerk. Illustrator is een vectorafbeelding- en illustratie programma. Je kunt hier prachtige illustraties in maken, in vector. Elementen die in vector zijn opgemaakt kun je oneindig schalen zonder kwaliteitsverlies. Ideaal dus voor het opmaken van logo's, aangezien een logo op zowel een klein visitekaartje als op een groot spandoek van goede kwaliteit dient te zijn.

Illustrator

  • Geschikt voor: het ontwerpen van beeldelementen (zoals logo's) en het opmaken van drukbestanden (m.u.v. meerbladig drukwerk). 

Wanneer InDesign aan te raden is

Ga je meerbladig drukwerk opmaken, bijvoorbeeld een boek, krant of magazine? Dan is Adobe InDesign het programma waarin je dit het beste kunt doen. Je kunt hier namelijk werken met pagina's. InDesign is ideaal voor het ontwerpen van de lay-out van pagina's. Door te werken met een stramien kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig bepaalde elementen op pagina's terug laten komen. Het is goed mogelijk dat, wanneer je bijvoorbeeld een boek opmaakt, je hiervoor werkt in alle drie programma's. Je bewerkt het beeld in Photoshop, creëert illustraties in Illustrator en geeft dit vervolgens allemaal een plekje in de lay-out die je hebt gemaakt in InDesign. Kies niet voor gemak, maar benut de mogelijkheden van de programma's volop voor het mooiste resultaat.

InDesign

  • Geschikt voor: het opmaken van drukwerk wat uit meerdere bladzijdes bestaat.

Vragen of onduidelijkheden?

Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden na het lezen van bovenstaande? Op onze kennisbank zijn een hoop gerelateerde artikelen te vinden, bijvoorbeeld over het drukklaar maken van een bestand in Photoshop, Illustrator of InDesign. Natuurlijk kun je ook altijd vrijblijvend contact opnemen met onze klantenservice. Hier zitten onze drukwerkspecialisten klaar om jou verder te helpen. Bel, mail, chat of Whatsapp met ons. We helpen je graag verder!

19 april 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
0