Wat is plano en wanneer kies je hiervoor?

Wat is plano en wanneer kies je hiervoor?
Geplaatst in: Drukken & afwerken

Misschien heb je het weleens opgemerkt tijdens het bestellen van jouw drukwerk: het begrip "plano". Toch blijkt dat het niet voor iedereen duidelijk is wat dit begrip betekent. Daarom gaan we in deze blog het nodige hierover uitleggen. Ben je nieuwsgierig naar wat plano is en wanneer je hiervoor kiest? Lees dan snel verder!

Wat betekent 'plano'?

Het woord 'plano' verwijst naar het Latijnse 'Planus', wat vlak betekent. Plano is in de drukkerswereld een term die wordt gebruikt voor vellen papier die ongevouwen zijn. Je hebt het misschien weleens zien staan toen je folders of gevouwen kaarten wilde bestellen. We bieden je bij gevouwen drukwerk namelijk altijd de optie om het drukwerk direct (machinaal) voor je te vouwen of plano te leveren (ongevouwen). Wanneer je voor een plano levering van gevouwen drukwerk kiest betekent dit dat er wel een rillijn wordt aangebracht in jouw drukwerk om vouwen makkelijker te maken, maar je jouw drukwerk zelf nog dient te vouwen nadat je het in ontvangst hebt genomen. Even ter illustratie: een gevouwen kaart met eindformaat A6 (105x148mm) is plano A5 (148x210mm).

Bij sommige drukwerkproducten vragen we je het plano formaat in te vullen. Dit is bijvoorbeeld bij gestanst drukwerk het geval. Waar je normaal het eindformaat invult, geef je in dit geval de afmetingen in die jouw drukwerk heeft wanneer het helemaal uitgevouwen (plat) voor je ligt.

Wat zijn plano drukvellen?

Naast het plano leveren van gevouwen drukwerk leveren we ook plano drukvellen. Dit betekent dat je van ons gedrukte vellen ontvangt, deze kunnen gelamineerd zijn en/of eventueel gepersonaliseerd zijn, maar deze vellen dien je zelf nog naar het juiste formaat te snijden en eventueel verder af te werken. Waar gevouwen drukwerk wat plano geleverd dient te worden nog voorzien wordt van een rillijn, is dit bij plano drukvellen niet het geval. Omdat plano drukvellen nog verder afgewerkt dienen te worden, wordt dit in de meeste gevallen enkel besteld door drukkerijen, repro's en grafische nabewerkers.

plano drukvellen

Waarom plano drukvellen bestellen?

Plano drukvellen zijn dus niet heel geschikt voor de eindgebruiker, maar als je reseller bent kan het bestellen van plano drukvellen wel heel interessant zijn. Misschien bied jij een afwerking aan die wij niet aanbieden of misschien wil je meerdere opdrachten op één vel combineren? Er zijn meerdere goede redenen te verzinnen waarom het bestellen van plano drukvellen interessant is. Ook vanuit kostenoogpunt is het bestellen van plano drukvellen aantrekkelijk. Omdat wij de afwerkingen niet voor je hoeven uit te voeren, scheelt dit jou natuurlijk in de kosten en kun je hier dus op besparen.

Plano drukwerk bestellen bij DWCPRINT

Bestel jij jouw plano drukwerk bij DWCPRINT? Dan kun je vertrouwen op topkwaliteit drukwerk. Je kunt een keuze maken uit twee verschillende plano formaten: plano drukvellen op SRA3 (460x320mm) of plano drukvellen op longsheets (640x320mm). Houd wel rekening met het feit dat het bedrukbare gebied iets kleiner is. Voor de SRA3 vellen is dit 425 x 300 mm en voor de longsheets is dit 620 x 305 mm. Kiezen doe je vervolgens uit één van de meest uitgebreide papiercollecties. Deze bestaat inmiddels uit meer dan 20 verschillende papiersoorten!

Tip: kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van de juiste papierkeuze? Maak gebruik van onze papier keuzehulp óf bestel de DWCPRINT showcase, zodat je fysieke voorbeelden hebt van al onze papiersoorten en je daarnaast ook kunt zien wat de opties zijn op het gebied van drukken en afwerken.

showcase

Ook betreft de bedrukking van jouw plano drukvellen heb je ontzettend veel opties. Je kunt kiezen voor een bedrukking met enkel zwart of een bedrukking in full-colour, maar wist je dat we ook kunnen drukken met witte inkt of goudinkt? Met deze laatste kun je, door combinaties te maken met full-colour kleuren, ook allerlei metallic kleuren nabootsen! Wil je hierover meer weten of meer van zien? Bestel dan ons gratis goudstalenboek.

Vragen of advies nodig?

Heb je vragen over het bovenstaande of kun je wel wat advies gebruiken van onze drukwerkexperts? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We zitten hier klaar om jou verder te helpen. Je kunt ons op werkdagen bereiken door ons te bellen, met ons te chatten, een whatsappje te sturen of door ons te mailen. We zitten klaar om je verder te helpen!

Drukwerk plano geleverd of plano drukvellen nodig? DWCPRINT is jouw drukwerkpartner!

14 juni 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...