Zo kom je erachter welke kleuren zijn gebruikt

Bezig met laden...
Zo kom je erachter welke kleuren zijn gebruikt
Geplaatst in: Opmaaktips, Handige tools
Door Marketing
Meer van deze auteur

Je hebt een gave kleur gespot in drukwerk die je graag ook zelf in je ontwerp zou willen gebruiken? Misschien wel in een bedrijfsfolder of op een visitekaartje die je van een zakenrelatie hebt ontvangen. Maar uit welke kleurwaarden bestaat deze kleur? In deze blog vertellen we hoe je erachter kunt komen welke kleuren zijn gebruikt. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Ga nooit uit van een kleur op je scherm

Het vinden van de juiste kleur voor jouw drukwerk kan soms een hele opgave zijn. Het werkt veel fijner wanneer je al een mooie kleur hebt gezien die je als uitgangspunt kunt gebruiken. Je zou misschien denken dat je deze heel eenvoudig op je beeldscherm na kunt bootsen, simpelweg door de kleur naast je beeldscherm te houden en te vergelijken. We raden je echter af om op deze manier te werk te gaan. Waarom? Omdat jouw beeldscherm kleuren op een hele andere manier opbouwt en weergeeft. We hebben hier eerder ook een blog over geschreven. Wanneer je een kleur op papier vergelijkt met een kleur op je scherm, kan dit dus zorgen voor tegenvallende resultaten. Wat in eerste instantie een match leek, blijkt na het drukken op papier een mismatch te zijn. 

Lees ook: PMS, CMYK of RGB. Wanneer gebruik je wat?

Vind de juiste kleur met een kleurenwaaier

In plaats van het nabootsen van de kleur op je beeldscherm raden we je aan een kleurenwaaier te gebruiken. Een kleurenwaaier bevat een breed scala aan kleuren. Hiermee weet je zeker dat je de juiste kleur te pakken hebt. Drukwerk kan met twee verschillende kleurruimtes worden geproduceerd. Digitaal drukwerk, het type drukwerk wat wij produceren in onze drukkerij, wordt gedrukt in CMYK kleuren. Offset drukwerk kan in CMYK kleuren worden gedrukt, maar ook in Pantone kleuren. Pantone kleuren worden veelal gebruikt wanneer een kleur héél specifiek gedrukt dient te worden. Pantone is een systeem met allemaal kleurcodes. Deze codes worden over de hele wereld gebruikt als referentie voor de drukker. Op deze manier weet elke drukker hoe hij/zij deze kleur moet mengen. Pantone biedt daarmee de grootste kleurvastheid.

kleurenwaaier

Het is best wel lastig om te achterhalen of het drukwerk is opgebouwd uit CMYK kleuren of Pantone kleuren. Wanneer je onze Pantone waaier bestelt maakt het niet uit of een kleur is opgebouwd in CMYK of Pantone voor het vinden van de juiste kleur. We hebben namelijk een Pantone waaier die in CMYK kleuren is gedrukt. Wanneer je met deze kleurenwaaier een kleurmatch vindt kun je jouw drukwerk gewoon opmaken in Pantone kleuren. Wij zetten deze dan voor je om naar CMYK kleuren, zodat deze uiteindelijk overeenkomen met de kleur(en) die je hebt gevonden in de waaier.

Ook interessant:

Laat een kleurproefdruk maken 

Hoe een kleur eruit komt te zien is ook afhankelijk van het type papier waarop de kleur wordt gedrukt. Zo maken we voor de kleurenwaaiers onderscheid in Coated en Uncoated papier. Coated papier is voorzien van een laagje. Deze laag zorgt ervoor dat de inkten niet geabsorbeerd kunnen worden door het papier. Uncoated papier daarentegen heeft niet zo'n laagje. Het absorbeert de inkten meer, waardoor de kleur ook iets fletser en ingetogener worden dan op een Coated papier. Niet alleen papier is bepalend voor hoe een kleur tot uiting komt. Ook een laminaat kan ervoor zorgen dat kleuren er anders uit komen te zien. Houd hier dus ook rekening mee.

De beste manier om erachter te komen of de kleur matcht is door een proefdruk te laten maken. Zo heb je een fysiek voorbeeld van hoe jouw kleur er op papier uit komt te zien. Je kunt deze bij DWCPRINT met 50% korting bestellen.

Vragen of onduidelijkheden?

Heb je na het lezen van bovenstaande vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. We zitten klaar om je verder te helpen. Je kunt ons bellen, mailen, met ons chatten of whatsappen. Onze drukwerkspecialisten zitten klaar om je verder te helpen!

11 oktober 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
0