Wat is drukwerkveredeling en wat zijn de mogelijkheden?

Wat is drukwerkveredeling en wat zijn de mogelijkheden?

Heb je weleens drukwerk besteld of een poging gedaan tot het samenstellen van drukwerk? Dan heb je vast ook gezien dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn op het gebied van drukken en afwerken. Dit laat maar zien dat drukwerk zoveel meer is dan alleen inkt op papier. In deze blog gaan we dieper in op drukwerkveredeling en welke mogelijkheden je allemaal hebt op dit gebied. Hebben we je interesse gewekt? Lees dan snel verder!

Wat is drukwerkveredeling?

Drukwerkveredeling is het verfraaien van drukwerk. Je voegt letterlijk en figuurlijk iets extra's toe aan jouw drukwerk, waardoor de uitstraling van je drukwerk verandert. Je kunt het zien als de kers op de taart. Als jouw drukwerk wat extra's verdient en op mag vallen is drukwerkveredeling dé manier!

Waarom kiezen voor drukwerkveredeling?

In de meeste gevallen wordt voor drukwerkveredeling gekozen vanuit uit esthetisch oogpunt (omdat je het mooi vindt). Naast een esthetische keuze kan ook voor drukwerkveredeling worden gekozen om het drukwerk te beschermen. Hierdoor gaat drukwerk langer mee. En wat dacht je vanuit praktisch oogpunt? Ook dit kan een overweging zijn om te kiezen voor drukwerkveredeling. Drukwerk direct klaar voor gebruik bij jou thuis of op kantoor geleverd. Wel zo handig!

Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van drukwerkveredeling?

Natuurlijk zijn er veel meer manieren om jouw drukwerk op te laten vallen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een speciaal papiersoort of kiezen voor een bedrukking met goudinkt of witte inkt. Met veredeling doelen we in dit geval op de bijzondere afwerkingen waaruit je kunt kiezen. Dit zijn:

Lamineren 

Met een laminaat bescherm jij jouw drukwerk tegen vuil, water en krassen. Dit is ideaal wanneer jouw drukwerk veel te voortduren krijgt (denk bijvoorbeeld aan menukaarten) en/of hergebruikt dient te worden. Laat jij jouw drukwerk lamineren? Dan kun je kiezen uit vier verschillende laminaatsoorten, namelijk: mat, glanzend, softtouch en krasvast laminaat. 

Rondhoeken

Wil jij jouw drukwerk een speelse uitstraling geven? Laat dan de hoeken van jouw drukwerk afronden. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar voorkomt ook ezelsoren. Je kunt kiezen uit verschillende afmetingen (radius): 3mm (klein), 7mm (middel) en 10mm (groot). Ronde hoeken wordt onder andere veel toegepast bij visitekaartjes. De hoekjes van deze kaartjes beschadigen snel in een portemonnee of pasjeshouder. Met ronde hoeken is dit verleden tijd! 

Boorgaten

Cadeaulabeltjes waar een touwtje doorheen moet kunnen of misschien wil je drukwerk op gaan bergen in ringbandmappen? In plaats van zelf met een perforator gaten te moeten ponsen kun je boorgaten ook machinaal toe laten voegen. Zo weet je altijd zeker dat ze allemaal op de juist plek komen. Je kunt kiezen uit boorgaten met een diameter van Ø3mm, Ø5mm of Ø6mm.

Holnieten

Middels een holnietje kunt je op stijlvolle wijze meerdere papierstalen aan elkaar bevestigen. Dit middels een nietje van vermessingd metaal. Dit nietje heeft een diameter van Ø6,6mm. Naast het feit dat een holnietje er leuk uitziet, zorgt het ook voor versteviging van het boorgat. Het boorgat kan niet uitscheuren. Ideaal voor hangtags bijvoorbeeld. 

Perforatielijn 

In sommige gevallen is het belangrijk dat je een specifiek deel van het drukwerk eenvoudig af te kunnen scheuren. Voor het strak af kunnen scheuren van een deel van jouw drukwerk kun je jouw drukwerk laten voorzien van een perforatielijn. Dit wordt onder andere toegepast bij bijvoorbeeld entreekaarten.

Personaliseren 

Door drukwerk te voorzien van een personalisatie maak je drukwerk uniek. Dit kan op verschillende manieren. De meest voorkomende personalisaties zijn nummeringen, unieke (kortings)codes, QR-codes, barcodes, naam en/of NAW-gegevens. Ideaal voor wanneer je een direct mailing wilt versturen of bijvoorbeeld entreetickets uniek wilt maken. 

Foliedruk

Met foliedruk kun je bepaalde elementen in je ontwerp in een hoogglanzende metallic folie uit laten voeren en hiermee extra op laten vallen. Je hebt hierbij keuze uit 9 verschillende kleuren: goud, zilver, koper, rosé-goud, groen, blauw, rood, violet en kristal. Foliedruk geeft jouw drukwerk een luxe uitstraling. Veel toepast voor drukwerk voor speciale gelegenheden, zoals trouwkaarten, geboortekaarten en meer! 

Spot-UV

Spot-UV is vergelijkbaar met een afwerking met foliedruk. De gekleurde metallic folie wordt alleen vervangen voor een transparante hoogglanzende folie. Spot-UV is iets subtieler dan foliedruk, omdat het niet meteen in het oog springt. Door te spelen met licht worden de elementen uitgevoerd in spot-UV zichtbaar. Ook deze afwerking geeft jouw drukwerk een prachtige, exclusieve uitstraling. Spot-UV wordt veel toegepast in huisstijl drukwerk zoals folders en brochures. 

Digitaal stansen / contoursnijden 

Standaard wordt drukwerk gesneden met een snijmachine, recht toe recht aan. Wil je drukwerk in een unieke vorm laten snijden? Dan kun je dit digitaal laten stansen, ook wel contoursnijden genoemd. Waar dit voorheen met (dure) stansmessen werd gedaan, is het enige wat we nu nog van je nodig hebben een contourtekening. Onze digitale stansmachine snijdt vervolgens met een flinterdun mesje jouw drukwerk in de door jou aangeleverde vorm. Naast snijden kan deze stansmachine ook rillen plaatsen en (stickers) slitten. 

Tip: wil je voorbeelden zien van alle drukwerkveredelingen? Neem dan eens een kijkje op onze Instagram pagina en laat je inspireren door klanten die jou voorgingen.

Drukwerkveredeling door DWCPRINT

Of je nu jouw drukwerk langer meer wilt laten gaan, jouw drukwerk extra op wilt laten vallen of vanwege praktische redenen jouw drukwerk wilt laten veredelen; als je dit laat doen door DWCPRINT ben je verzekerd van topkwaliteit. Heb je vragen over het bovenstaande of wil je meer informatie over één van de hierboven genoemde mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Een team van drukwerkspecialisten zit klaar om jou verder te helpen! 

Drukwerkveredeling? Laat dat maar over aan dé digitale drukker die alles kan: DWCPRINT!

17 februari 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...