Ben je bezig met het opmaken van drukwerk of tref je hiervoor de nodige voorbereidingen en kom je tot de ontdekking dat je in jouw drukbestand met een steunkleur moet werken? Ook al leggen we je op onze kennisbank tot in detail uit hoe je een steunkleur op moet maken, we kunnen ons zo voorstellen dat je hier graag wat meer over wilt weten. In deze blog vertellen we je wat een steunkleur is en wat je ermee kunt. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!
Wat is een steunkleur?
Full-colour drukwerk bestaat normaal gesproken altijd uit de vier drukkleuren cyaan, magenta, geel en zwart (CMYK). Dit worden ook wel proceskleuren genoemd. Vaak wordt gedacht dat met de combinatie van cyaan, magenta, geel en zwart vrijwel alle kleuren nagebootst kunnen worden. Alhoewel hiermee een heel breed scala aan kleuren kan worden gedrukt, is het niet mogelijk om alle kleuren na te bootsen. De kleuren die niet met een combinatie van cyaan, magenta, geel en zwart kunnen worden gemaakt, kunnen worden gecreëerd met steunkleuren. Een steunkleur is dus een extra kleur die je toevoegt aan de bestaande drukkleuren om speciale kleuren te kunnen drukken.
PMS kleuren, de meest bekende steunkleuren
De meest bekende steunkleuren zijn PMS kleuren. PMS staat voor Pantone Matching System. Dit is een kleurruimte die in de grafische industrie wordt gebruikt. Omdat de kleuren wereldwijd gestandaardiseerd zijn middels unieke nummers en een letter, zijn de kleuren in Nederland hetzelfde als in Japan. Hiermee biedt deze kleur een uitstekende mate van kleurzekerheid. Deze kleurzekerheid is een reden waarom er nu nog steeds veel huisstijldrukwerk in PMS wordt gedrukt. Je bent zeker van dezelfde kleur(en). Of dit nu een visitekaartje of enveloppen betreft. Met de letter, die achter het nummer staat, (U, C of M) wordt het papier aangeduidt. 'U' staat voor Uncoated, 'C' staat voor coated en 'M' voor mat.
Wij kunnen geen PMS kleuren drukken, maar kunnen deze wel heel goed voor je nabootsen in CMYK. Om jou te kunnen laten zien wat de eventuele verschillen zijn tussen PMS kleuren en PMS kleuren omgezet naar full-colour, hebben we handige kleurenwaaiers gemaakt. Deze kleurenwaaier kun je naast je PMS waaier houden om zo te kunnen vergelijken.
Waar komt de benaming vandaan?
Vroeger, toen drukwerk nog met drukplaten werd geproduceerd, werd er voornamelijk met de kleuren zwart en wit gewerkt. Voor elke drukkleur moest een drukplaat worden gemaakt. Het maken van deze platen kostte veel tijd en tijd is geld. Je snapt al dat het toevoegen van een extra kleur een dure aan gelegenheid was. In de meeste gevallen werd er daarom voor gekozen het aantal kleuren te beperken. Vaak werd zwart gecombineerd met één steunkleur om de kosten niet uit de hand te laten lopen.
Waarvoor worden steunkleuren gebruikt?
PMS steunkleuren zijn vaste kleuren waaruit je kunt kiezen, maar je kunt ook zelf steunkleuren aanmaken en hier letterlijk en figuurlijk zelf invulling aan geven. Wij gebruiken steunkleuren voor het drukken met een extra kleur, maar ook voor het aanduiden van een specifieke afwerking. Hierbij kun je denken aan:
Omdat de lijnen/elementen, opgemaakt in een steunkleur, een specifieke naam hebben, kunnen onze machines deze herkennen en weten ze precies wat ze moeten doen. Let wel op: een spatie achter de steunkleurnaam en/of spelfouten kunnen ervoor zorgen dat de steunkleur niet wordt gelezen, met als gevolg dat de desbetreffende kleur niet wordt gedrukt of de desbetreffende afwerking niet wordt uitgevoerd. Neem de juiste benamingen van steunkleuren dus altijd goed over!
Hoe maak ik een steunkleur aan?
Belangrijk om te weten is dat je niet in alle programma's een steunkleur aan kunt maken. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk in Photoshop, Canva, Inkscape en ProCreate. Wil je weten hoe je een steunkleur aanmaakt? We hebben voor de meestgebruikte ontwerpprogramma's een handige uitleg geschreven:
Tip: download ons steunkleuren pakket
Wil je al onze steunkleuren in één keer heel gemakkelijk inladen in Illustrator? En of dat fijn werken is! Altijd alle steunkleuren paraat bij het openen van Illustrator én zeker weten dat je de steunkleuren altijd op de goede manier in je bestand hebt opgenomen. Download en installeer dan ons steunkleurenpakket en ga aan de slag!
Zijn er vragen/onduidelijkheden?
Heb je na het lezen van bovenstaande vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact op met onze klantenservice. Hier zitten onze drukwerkspecialisten klaar om jou verder te helpen!