De meest gemaakte fouten bij het aanleveren van drukwerk

De meest gemaakte fouten bij het aanleveren van drukwerk
Geplaatst in: Algemeen

Het aanleveren van drukbestanden is één van de laatste stappen in het bestelproces, maar tegelijkertijd wel één van de belangrijkste. Vaak wordt het aanleveren van drukwerk een beetje onderschat en krijgt het niet de aandacht die het zou moeten krijgen. Het foutief aanleveren van drukbestanden kan zorgen voor vertraging en/of een ongewenst resultaat, en dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt. We hebben daarom in deze blog de meest gemaakte fouten bij het aanleveren van drukwerk op een rijtje gezet.

Voorkom fouten in je drukbestand door deze zelf te checken

Een drukbestand aangeleverd wat nog niet drukklaar blijkt te zijn? Het overkomt zelfs de pro's! Zeker wanneer je zaken op de automatische piloot doet is een foutje zomaar gemaakt. Geen afloop of bijvoorbeeld vergeten om een element opgemaakt in steunkleur op overdruk te zetten? Het zijn een aantal voorbeelden van details die regelmatig over het hoofd worden gezien. Toch kun je deze foutjes heel makkelijk ondervangen. Hoe? Door, zodra je een PDF hebt gemaakt, deze nog even te openen en te checken in Acrobat. We hebben eerder ook een blog geschreven over hoe je zelf eenvoudig kunt controleren of je PDF drukklaar is.

Wat zijn de consequenties van foutief aangeleverde bestanden?

Allereerst stellen we je graag gerust met het feit dat wij jouw drukbestanden altijd controleren voor deze in de productie terecht komen. Deze controle wordt uitgevoerd in de uploadomgeving, maar ook nog een keer handmatig door één van onze orderbegeleiders. Zowel de uploader als onze orderbegeleiders checken of jouw bestand technisch in orde is. De kans dat jouw foutieve drukbestand in de productie terecht komt is dus heel klein. Controleren doen we enkel op technisch vlak, dus of het bestand goed gedrukt kan worden naar hetgeen wat jij hebt besteld.

Al hoewel foutieve bestanden niet worden gedrukt, kan het toch heel vervelend zijn als je er tijdens het afronden van je bestelling tot de ontdekking komt dat je bestand niet in orde is en er een nieuw bestand aangeleverd moet worden, zeker wanneer je jouw bestand(en) net voor de aanleverdeadline aan het uploaden bent. Omdat je een nieuw bestand aan moet leveren in de kans groot dat de door jou gekozen leverdatum niet meer gehaald kan worden. Deze wordt in dit geval een dag opgeschoven. Als je te maken hebt met een strakke deadline is dit natuurlijk minder goed nieuws.

De meest gemaakte fouten bij het aanleveren van drukwerk op een rijtje

We hebben de meest gemaakte aanleverfouten voor je op een rijtje gezet. Dit zijn ook punten waarop de bestandscontrole een foutmelding geeft en/of jouw orderbegeleider jouw bestand afkeurd. 

Het drukbestand heeft geen afloop

Een drukbestand zonder afloop. We zien ze regelmatig voorbijkomen. Zonder afloop kunnen wij drukwerk niet goed afwerken. Het is vrijwel onmogelijk om op de millimeter nauwkeurig drukwerk te kunnen snijden. Hierdoor kunnen er witte randen rondom jouw drukwerk ontstaan. Dat ziet er natuurlijk niet mooi uit. Wat ook nog weleens voorkomt is dat er wel afloop geselecteerd wordt tijdens het opslaan/exporteren van de PDF, maar deze afloop niet wordt opgevuld met beeld. Ook op deze manier kunnen witte randen ontstaan.

Lees hier alles over afloop in drukwerk

Steunkleuren zijn niet juist aangemaakt

Kies je voor een bedrukking met witte inkt, een bedrukking met goudinkt of wil je drukwerk af laten werken met foliedruk of spot-UV? Dan dien je te werken met een steunkleur. Het aanmaken van deze steunkleur dient op specifieke wijze te gebeuren. Zo is de naam van de staal heel belangrijk, de instellingen, en in sommige gevallen ook de kleurwaardes. Doe je dit niet goed, dan zal de steunkleur ook niet aanwezig zijn in jouw PDF en/of wordt deze ook niet herkend door ons drukpers. Dit met als gevolg dat jouw kleur niet kan worden gedrukt en/of jouw afwerking niet kan worden uitgevoerd. Wil je zeker weten dat je de juiste steunkleur(en) gebruikt? Ga dan aan de slag met ons steunkleurenpakket! Het enige wat je hierbij hoeft te doen is het installeren hiervan en de steunkleuren zijn direct klaar voor gebruik.

Lees hier alles over het gebruik van een steunkleur

Steunkleuren staan niet op overdruk

Het komt ook regelmatig voor dat de steunkleur wel op de juiste manier wordt aangemaakt, maar dat vervolgens wordt vergeten deze op overdruk te zetten. Ook dit kan zorgen voor een ongewenst resultaat. Dit betekent namelijk dat de steunkleurdelen uit het full-colour deel worden geknipt. Dit wordt dan wit in het full-colour bestand. Stel je hebt een mooie rode achtergrond gekozen en je wilt een hart in foliedruk uit laten voeren. Wanneer je vergeet het hart in de steunkleur op overdruk te zetten, dan zie je een wit hart in het full-colour deel. De rode achtergrond loopt niet meer mooi door. Omdat vervolgens de foliedelen in een aparte drukgang worden aangebracht, kan er door rek en krimp van de vellen een minimale verschuiving optreden van het foliebeeld, met als gevolg: lelijke witte randjes.

Lees hier alles over overdruk in drukwerk

De kleuropbouw is geen CMYK

Werk je met een programma als Photoshop of Canva? Dan is het heel belangrijk om te checken of je de juiste kleuropbouw hebt gekozen. Dit dient CMYK te zijn. CMYK-kleuren zijn kleuren die geschikt zijn om te drukken. Een andere veelgebruikte kleuropbouw is RGB. RGB is een kleurwaarde die veel gebruikt wordt voor foto's. Het omzetten van RGB naar CMYK is zo gepiept. Dit kunnen wij ook voor je doen, maar we raden je altijd aan dit zelf te doen. Er kan namelijk een kleurverschil optreden wanneer je de kleurwaarde aanpast. Op deze manier kun je eventueel de foto nog bewerken mocht je dit nodig vinden.

Lees hier alles over kleuropbouw

Er wordt geen rekening gehouden met de veiligheidsmarge

We raden altijd aan geen belangrijke elementen (denk aan beeld en tekst) dicht op de snijrand te zetten. Je hebt namelijk kans dat hier doorheen wordt gesneden. Zoals eerder hierboven al aangegeven is het heel moeilijk om op de millimeter nauwkeurig te snijden. Een voorbeeld zijn kaders. Kaders in drukwerk zien we vaak voorbijkomen. Een kader om je drukwerk is gevaarlijk, zeker wanneer deze heel dun is. Als er met het snijden iets wordt uitgeweken, is het kader niet meer aan alle zijden even breed. Dat ziet er natuurlijk niet netjes uit.

Lees hier alles over veiligheidsmarge

Er wordt gebruik gemaakt van sluitwerk (foliedruk/Spot-UV)

Een afwerking met foliedruk of Spot-UV is ontzettend gaaf, mits je dit op de juiste wijze toepast. Je hebt heel veel mogelijkheden met deze prachtige afwerktechnieken, maar er zijn ook een aantal beperkingen, zoals bijvoorbeeld sluitwerk. Sluitwerk is het uitlijnen en/of op elkaar aan laten sluiten van full-colour delen en delen die je wilt laten uitvoeren in foliedruk of Spot-UV. Omdat het verschillende drukgangen betreft, kan ook hier een verschuiving optreden. Klik hier voor voorbeelden van sluitwerk.

Lees hier alles over sluitwerk

Installeer onze Adobe preflight-profielen (TIP)

Wil je het zelf controleren van je PDF bestand voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken? Installeer dan onze preflight-profielen en maak hier gebruik van. De profielen checken jouw bestand op exact dezelfde elementen waarop wij jouw bestand controleren (m.u.v. sluitwerk). Hiermee kun jij jouw drukbestand(en) dus in één keer vlekkeloos aanleveren. Download hier onze joboptions voor InDesign, Illustrator of Photoshop.

Vragen of onduidelijkheden?

Heb je na het lezen van bovenstaande vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Ook wanneer je wel wat hulp kunt gebruiken tijdens het aanleveren van jouw drukbestanden en/of tegen bepaalde zaken aanloopt waarvan jij denkt dat dit beter kan, horen we graag van je. We zitten op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 uur klaar om jou verder te helpen!

Aanleverfouten voorkomen? Check zelf je PDF bestanden/of installeer onze preflight profielen!

23 augustus 2022
Vond je dit bericht leuk?
0
Bezig met laden...